Președintele Senatului a înaintat Curții Constituționale o sesizare pentru analizarea unui conflict între Guvern și DNA în urma declanșării unei anchete penale ce privește trecerea unei insule și a unei părți din Dunăre sub administrare privată.

Călin Popescu Tăriceanu susține că actele și faptele concrete expuse în sesizare dovedesc existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și DNA, care constă în declanșarea unei proceduri de urmărire penală în legătură cu adoptarea unor hotărâri de guvern.

Or, potrivit celor statuate chiar de către Curtea Constituțională, adoptarea hotărârilor de Guvern dă expresie competenței originare a Guvernului, afirmă Senatul într-un comunicat.

Tăriceanu cere Curții Constituționale să constate existența conflictului juridic de natură constituțională între Ministerul Public - Direcția Națională Anticorupție, pe de o parte, și Guvernul României pe de altă parte; să constate cauza conflictului: Ministerul Public - Direcția Națională Anticorupție și-a arogat competența de anchetare a circumstanțelor, împrejurărilor, oportunității și legalității elaborării celor două hotărâri de Guvern; să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanțele, împrejurările, oportunitatea și legalitatea hotărârilor de Guvern.

Inițial, sesizarea la CCR ar fi trebuit să fie făcută de premierul Mihai Tudose, însă acesta nu a dat curs acestei idei.

Ancheta DNA privește trecerea unei părți din Dunăre și a unei insule din proprietatea publică a statului în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca ulterior să ajungă sub administrare privată la firma Tel Drum, strâns legată de numele liderului PSD Liviu Dragnea.