După discuţiile de la Bruxelles cu liberalii europeni, Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat miercuri că ALDE nu va face campanie pentru referendum. În plus, el a subliniat necesitatea unei legi privind parteneriatul civil pentru minorităţile sexuale.

Şeful Senatului a declarat la Parlament că întrebarea care "a revenit cel mai des" în întrevederea cu liberalii europeni a fost cea referitoare la referendum şi la drepturile minorităţilor sexuale în România.

Tăriceanu a declarat că ALDE nu se va implica în campania pentru referendum, votanţii partidului fiind sfătuiţi să voteze conform propriei conştiinţe.

În acest context, el a amintit că românii sunt mai degrabă conservatori, 85% dintre repondenţii la un sondaj exprimându-se în favoarea modificării definirii căsătoriei în Constituţie. 77% dintre votanţii ALDE susţin acest punct de vedere.

"Sigur, în anumite ţări din Europa lucrurile au evoluat, căsătoriile între persoane de acelaşi sex sunt permise, nu ştiu dacă şi societatea românească va evolua în această direcţie", a remarcat el.

Călin Popescu-Tăriceanu a mai spus că ALDE respectă libertatea fiecăruia la viaţă privată şi că, după referendum, ar trebui să fie făcute demersuri privind o lege a parteneriatului civil.

Eurodeputata Renate Weber s-a angajat s-o promoveze, vând deja discuţii cu societatea civilă în acest sens, a mai spus preşedintele Senatului.

BOR şi Coaliţia pentru Familie se opun parteneriatului civil.