Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă și s-a decis ca taxa de 2% pentru companiile din energie, impusă prin OUG 114, "afectează grav posibilitățile de dezoltare".

UPDATE Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat ulterior că este nevoie de o discuție în Coaliție pentru a se modifica OUG 114/2018.

"Dacă se va modifica ceva, atunci va trebui să fie o discuție la nivel de coaliție, apoi la nivel de guvern și o decizie în acest sens se va vedea într-o ședință de Guvern, dacă va fi cazul", a declarat Teodorovici, la Parlament.

"Am discutat cu doamna prim-ministru Viorica Dăncilă în legătură cu OUG 114. I-am împărtășit îngrijorările mele și i-am explicat că această taxa de 2% pe companiile din Energie afectează grav posibilitățile de dezoltare și atingere a unor indicatori de performanță. Și doamna prim-ministru a consimțit că această taxă este excesivă și trebuie să analizăm, și cel mai probabil o să renunțăm la această taxă de 2%", a declart Tăriceanu, la o întrevedere cu reprezentanți ai Centrului Român al Energiei.

+++

Guvernul a adoptat în 21 decembrie OUG 114/2018, care introduce mai multe măsuri fiscal-bugetare, printre care și contribuția suplimentară de 2%. Actul normativ a fost publicat o săptămână mai târziu, dar nu precizeaza cum se va aplica efectiv aceasta.

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a avertizat încă dinainte de adoptarea actului normativ că o taxă pe cifra de afaceri a companiilor din energie ar putea duce la falimentul mai multor companii din domeniu și ar afecta considerabil programele de investiții în rețele.

În plus, și alte prevederi ale celebrei Ordonanțe au creat confuzie în piața de energie, cum ar fi categoria de consumatori pentru care ANRE va reglementa prețurile.