Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că va propune demiterea din partid a deputatului Remus Borza, care a votat împotriva moțiunii de cenzură contra Guvernului Sorin Grindeanu, "pentru o funcție de ministru" în viitorul Cabinet.

Călin Popescu Tăriceanu a povestit, în conferința de presă de după votul din Parlament, că Remus Borza le-a spus "cu o candoare greu de imaginat colegilor" că i s-a propus funcția de ministru al Energiei.

"Remus Borza, cu o candoare greu de imaginat, le-a spus unor colegi că a fost ieri la discuții cu Grindeanu și i s-a propus funcția de ministru al Energiei și că el s-a simțit obligat să-și respecte angajamentul și eu l-am întrebat: dar cine te-a pus pe lista parlamentară de ai ajuns deputat? Te-a pus domnul Grindeanu cumva sau altcineva?", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE a precizat că ar fi semnat personal demiterea lui Remus Borza din partid, dacă ar fi fost posibil.

"N-am altă soluție, am și spus, dacă aș putea eu să semnez, dar nu pot statutar să fac acest lucru, să semnez demiterea lui, aș fi făcut-o. Voi propune structurii statutare demiterea domnului Borza din ALDE", a mai spus Tăriceanu.

Deputatul ALDE Remus Borza a anunțat încă de la ieșirea din sala de plen că a votat împotriva moțiunii de cenzură și că este conștient că riscă excluderea din partid.

"Am votat la vedere, conform directivelor partidului. Și, evident, am votat împotriva moțiunii de cenzură. Nu am găsit niciun temei sau un argument rezonabil și rațional pentru care să demitem un guvern pe care tot noi l-am pus în urmă cu cinci luni, să trimitem acasă un guvern care și-a făcut datoria față de țară, un guvern care a performat", a explicat Borza decizia sa, după ce și-a exprimat votul.

El a precizat că nu l-a anunțat înainte pe președintele ALDE despre intenția sa de vot.

"N-am anunțat. Nici nu văd de ce să anunț. Fiecare vot este al parlamentarului. Nu ar trebui să fie viciat, nu ar trebui să fie deturnat de către partid. Până la urmă suntem parlamentari ai României și evident că trebuie să avem propria noastră judecată și evaluare în ceea ce privește o hotărâre", a adăugat Borza.

În PSD "va fi o discuție interesantă"

Și președintele PSD Liviu Dragnea a fost întrebat ce se va întâmpla cu parlamentarii care au votat împotriva moțiunii de cenzură. Acesta a răspuns că situația lor va fi tranșată în organizațiile din care provin și că va fi "o discuție foarte interesantă".

"Iar vreți să-mi spună că sunt foarte autoritar. Azi nu discutăm despre vânătoare de vrăjitoare. Miza noastră după această moțiune de cenzură nu e cum plătim niște polițe. Am stabilit cu colegii. Fiecare organizație în zilele următoare va discuta fiecare caz în parte", a explicat Dragnea.

Liderul PSD a precizat, însă, că, în cazul în care organizațiile locale nu vor rezolva problema celor care au votat împotriva moțiunii, decizia va fi luată de Comitetul Executiv Național.

Acestea nu sunt singurele măsuri pe care PSD-ALDE le-a luat împotriva propriilor parlamentari. Deputatul Victor Ponta a fost exclus din PSD tot miercuri pentru că a votat împotriva moțiunii de cenzură și i s-a alăturat lui Sorin Grindeanu în Guvern.

Luni, deputatul PSD de Timiș Alfred Simonis, care este și vicepreședintele organizației conduse de premierul Sorin Grindeanu până la excluderea sa din partid, a rămas fără funcția de secretar al grupului deputaților PSD, la doar o zi după ce aceasta s-a numărat printre cei care nu au semnat moțiunea de cenzură împotriva lui Grindeanu, iar ALDE a informat că deputații Damian Florea și Sorin Câmpeanu nu mai fac parte din grupul parlamentar, cei doi fiind apropiați de fostului vicepremier ALDE Daniel Constantin .

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost adoptată, miercuri, de Parlament cu 241 voturi "pentru". Au existat, însă, și 10 voturi "împotrivă".