Președintele ALDE, Călin Popescu Tărceanu, consideră că liderii Uniunii Europene "dau un semnal foarte prost către cetățenii statelor membre prin aceste tocmeli de funcții", în condițiile în care aceștia nu au ajuns la un acord privind șeful CE.

"Sunt de părere că mai-marii Uniunii Europene dau un semnal foarte prost către cetățenii statelor membre prin aceste tocmeli de funcții, mai ceva ca la piață, care au loc la Bruxelles. Și nici măcar cu succes. Oamenii văd o imensă bătaie pe ciolan, o mobilizare și un consum de energie cum nu au văzut, spre exemplu, la dezbateri despre ceea ce e cu adevărat de făcut pentru rezolvarea marilor probleme comunitare", a scris Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

El spune că a privit stupefiat "aranjamentele cu iz de șantaj" dintre premierul bulgar, Boiko Borisov, și Frans Timmermans.

"Peste toate, însă, am privit cu stupefacție repriza de aranjamente cu iz de șantaj dintre premierul bulgar, Boiko Borisov, și Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene și aspirant la fotoliul de șef al Comisiei. Totul transmis live, duminică noaptea, pe Facebook de către Borisov. Elegant, ce să zic... Am văzut, astfel, cum se târguiesc principiile: te susținem la șefia Comisiei Europene dacă ne bagi în Schengen, ne ridici MCV-ul, ne faci hub regional de gaze șamd zice bulgarul. Iar olandezul râde fericit și aprobă, ușor îngrijorat, totuși, că se înregistrează", a mai scris liderul ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu mai afirmă că "al nostru președinte e mult mai dur și mai intransigent: nimic despre Schengen, MCV ori Moldova, dar a reușit, bătând cu pumnul în masă și negociind agresiv, să obțină pentru sine dreptul de a fi de acord imediat cu orice decizie iau cei mari la Bruxelles".