„Sper ca lipsa de experiență a membrilor Cabinetului să fie compensată de entuziasm și de bune intenții”, a spus președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

„A fost prezentată echipa guvernamentală. Părerea mea e că se putea un pic mai bine. Să mă explic. Sigur, echipa guvernamentală o face premierul și el e responsabil pentru oamenii pe care îi consideră capabili să ducă la îndeplinire programul de guvernare asumat. Dar nu pot să nu remarc, în primul rând, numărul scăzut al doamnelor în acest Cabinet. Spre deosebire de ultimele guverne, acesta, cu doar trei, are probabil cel mai scăzut număr de femei”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

El spune că nu susține înființarea de portofolii special pentru femei, dar „reprezentarea lor proporțională trebuie încurajată”.

În plus, Tăriceanu, care a fost premier al României în perioada 2004-2008, spune că ideea de a pune ca ministru al apărării un militar activ (Nicolae Ciucă, actualul șef al Statului Major al Apărării) este o greșeală. „Această decizie reprezintă un pas înapoi în privința angajamentelor euroatlantice asumate de România cu privire la controlul civil asupra forțelor armate. Niciodată, de un sfert de secol încoace, la conducerea politică a armatei nu s-a mai numit un cadru activ”, a punctat el, subliniind însă că decizia privind echipa guvernamentală aparține premierului desemnat.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a depus joi, la Parlament, lista cu membrii Cabinetului și programul de guvernare.