Președintele Senatului consideră că trebuie încheiată monitorizarea Comisiei Europene, iar MCV riscă să devină ineficient.

Călin Popescu-Tăriceanu, s-a întâlnit cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, iar discuțiile au avut drept temă Mecanismul de Cooperare și Verificare, riscurile pentru democrație și încălcările drepturilor și libertăților cetățenilor generate de protocoalele dintre Serviciul Român de Informații (SRI) și instituții din Justiție, respectiv pe necesitatea respectării deciziilor Curții Constituționale, conform unui comunicat al Senatului.

„România s-a înscris într-un maraton și de fiecare dată când s-a apropiat de linia de final s-au schimbat regulile și a trebuit să o luăm de la capăt. Am început cu patru recomandări și acum avem 12. Prin urmare, am alergat de trei ori maratonul și ni se cere să mai alergăm o distanță suplimentară. Pe de o parte, cred că Mecanismul riscă să devină ineficient, iar, pe de altă parte, cred că a sosit timpul să recunoaștem că MCV-ul și-a îndeplinit scopul și să fie ridicat", se arată în comunicatul Senatului.

Tăriceanu a mai explicat că Parlamentul, ca for legislativ și reprezentativ suprem, este instituția care are legitimitatea și responsabilitatea de a acționa pentru a se asigura că astfel de "practici nedemocratice" nu se vor mai repeta, respectiv să adopte legi care asigură independența Justiției și respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor.

Vorbind despre modificările la legile Justiției și la codurile penale, Tăriceanu a spus că vor fi puse în acord cu deciziile Curții Constituționale a României, cu directivele europene referitoare la prezumția de nevinovăție și dreptul la un proces echitabil, precum și cu recomandările Comisiei de la Veneția.