Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este de părere că fondurile europene trebuie să fie "motorul principal al dezvoltării" și să aibă ca destinație investiții în mari proiecte de infrastructură.

"Aceste fonduri trebuie să aibă o singură destinație: investiții în mari proiecte de infrastructură. Că sunt autostrăzi, șosele expres, spitale regionale sau locale, căi ferate sau irigații, aceste fonduri trebuie să dea de muncă la peste 1 milion de români. Cam asta este cifra celor care și-au pierdut locurile de muncă sau au revenit în țară din străinătate. Dacă ei nu-și vor găsi un loc de muncă în cel mai scurt timp, pe o parte din ei îi vom pierde cu siguranță, iar cei rămași vor trebui subvenționați cu ajutoare sociale", a scris duminică Tăriceanu pe Facebook.

În opinia sa, este nevoie de "scheme de finanțare ingenioase" care să "ocolească birocrațiile europeană și națională" și care să permită deschiderea rapidă a marilor șantiere.

"Soluții sunt, dar pentru a le găsi pe cele mai bune și a le pune în practică este nevoie de o colaborare politică consistentă între toți actorii implicați. Este nevoie de decizii pe cele mai importante proiecte de infrastructură în asemenea fel încât să se mențină un echilibru între regiunile țării. Este nevoie de un plan bine pus la punct pe Strategia Dunării, care poate fi unul dintre cele mai ambițioase proiecte regionale. (...) Fondurile europene trebuie să fie motorul principal al dezvoltării și din alt motiv: pentru a da șansa veniturilor proprii de a permite măriri de pensii, alocații și salarii, de a susține sistemele de sănătate, învățământ și de securitate națională. Mărirea veniturilor românilor este calea cea mai sigură pentru repornirea economiei", este de părere liderul ALDE.

El s-a arătat încrezător că România va primi o parte "consistentă" din fondul de relansare economică de 750 de miliarde de euro pe care Comisia și Parlamentul European "încearcă să-l pună la dispoziția țărilor membre".

"Cum vă spuneam, alocarea nu vine ca urmare a influenței liderilor noștri, niște decorativi ghiocei de Bruxelles, ci ca o recunoaștere normală a mărimii și importanței României", mai spune Călin Popescu Tăriceanu.

El afirmă că lucrul de care se teme cel mai tare este că fondurile vor veni "târziu, poate prea târziu".

"Economia românească nu pare că dă semne de trezire și veștile sunt proaste și prin Europa. Eu am mizat mult pe efectul de antrenare al economiilor europene care să o tracteze și pe a noastră, dar se pare că peste tot sunt probleme. Industria auto își va reveni greu în lume și asta ne afectează direct. Industria construcțiilor, cea care a fost vedeta dezvoltării din ultimii ani, se mișcă în continuare foarte încet. (...) Piața de consum este afectată de lipsa de încredere a cumpărătorilor, de frica de faptul că ar putea rămâne fără loc de muncă și de panica de un nou val de coronavirus. Deschiderea marilor mall-uri va readuce puțin entuziasm, dar cred că va fi de moment și valul nu va fi suficient de mare pentru a da economiei imboldul de care are nevoie", mai arată președintele ALDE.