Președintele Senatului îi solicită șefului statului să verifice afirmațiile lui Traian Băsescu privind folosirea procurorilor anti-corupție ca instrument politic și amestecul ilegal al serviciului de informații în justiție.

UPDATE

Președintele Klaus Iohannis a replicat că eticheta de ”stat mafiot”, sintagmă folosită de către fostul președinte Traian Băsescu, poate prejudicia imaginea României în lume, șeful statului susținând că țara noastră este un stat de drept funcționat și că are încredere în acțiunile întreprinse de către instituțiile statului.

„În România, statul de drept este funcțional, iar declarațiile unor persoane puse sub învinuire sau trimise în judecată care pun sub semnul întrebării ori contestă acest lucru sunt lipsite de credibilitate. Sunt încrezător în ceea ce fac instituțiile statului și, alături de întreaga opinie publică, așteptăm efectele pozitive ale activității acestora”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit News.ro.

„În același timp, etichete de tip «stat mafiot» pot afecta imaginea României în lume, pot conduce la decredibilizarea unor instituții și, nu în ultimul rând, dovedesc incapacitatea unor persoane care dețin sau au deținut funcții publice importante în statul român să-și asume rolul pentru care au fost numite sau alese”, consideră șeful statului.

+++

„Cu câteva zile în urmă, fostul președinte Traian Băsescu a făcut o serie de afirmații care pun sub semnul întrebării tot ceea ce credeam că am reușit să construim în România pe baza valorilor democrației și statului de drept. Ieri, fostul președinte a reiterat și întărit aceleași idei. De mai bine de un an, sunt unul dintre cei mai critici politicieni în privința abuzurilor, care au transformat DNA și lupta anticorupție într-un instrument politic împotriva adversarilor incomozi, și în privința amestecului ilegal al SRI în Justiție și, mai nou, în activitatea ANAF. În perspectiva celor spuse pe 24 iulie de fostul președinte al României, criticile mele apar ca o palidă reflectare a realității”, spune Călin Popescu-Tăriceanu, într-un comunicat transmis Agerpres.

Potrivit președintelui Senatului, afirmațiile lui Traian Băsescu au descris "o situație inacceptabilă, în care DNA și SRI sunt scăpate de sub orice control civil".

„Afirmațiile lui Traian Băsescu, potrivit cărora România s-a transformat într-un stat mafiot, au fost lipsite de orice echivoc, ele descriind o situație inacceptabilă, în care DNA și SRI sunt scăpate de sub orice control civil, au acaparat și exercită puterea într-un mod nelegitim în locul instituțiilor democratice alese de cetățeni”, susține președintele Senatului.

Totodată, Călin Popescu-Tăriceanu face apel la președintele Iohannis să verifice la nivel instituțional veridicitatea afirmațiilor făcute de Traian Băsescu.

„Acest comunicat de presă s-ar fi putut intitula 'Apel către președintele Iohannis'. În condițiile în care Comisia de supraveghere a activității SRI din Parlament este total ineficientă și nu dispunem de niciun alt instrument juridic, fac un apel public la președintele României să-și folosească întreaga autoritate și toate pârghiile de care dispune pentru a verifica la nivel instituțional veridicitatea gravelor afirmații făcute de fostul președinte al României”, arată Tăriceanu.

Acesta spune că spera ca președintele Iohannis să ia "o poziție fermă" privind afirmațiile lui Traian Băsescu, fără vreun impuls din exteriorul Administrației Prezidențiale.

„Am așteptat câteva zile, înainte să dau publicității acest comunicat, în speranța că președintele Iohannis va lua o poziție fermă, va iniția un demers fără vreun impuls din exteriorul Administrației Prezidențiale. Așa era normal să facă pentru ca oamenii să cunoască adevărul și pentru apărarea reputației statului român și a instituțiilor sale în cazul în care fostul președinte al României a mistificat realitatea prin cele declarate. Din păcate, președintele Iohannis a rămas pasiv, așa cum s-a întâmplat și în alte situații, când ar fi trebuit să acționeze. Continuarea acestei pasivități ar confirma tacit realitatea înfățișată de Traian Băsescu și ar reprezenta o complicitate la perpetuarea condiției României de stat mafiot”, adaugă Tăriceanu.

Președintele Senatului îi cere totodată lui Iohannis ca, în cazul în care afirmațiile lui Traian Băsescu se vor dovedi adevărate, „să-și asume responsabilitatea demiterii șefilor celor două instituții”.

„În cazul în care demersul pe care îl solicit va demonstra că Traian Băsescu a spus adevărul, președintele României va trebui să-și asume responsabilitatea demiterii șefilor celor două instituții, pentru a readuce România la normalitate, o Românie în care drepturile cetățenilor și libertățile lor nu sunt la discreția procurorului-șef al DNA, Laura Kovesi, și a adjunctului SRI, Florian Coldea”, mai afirmă Tăriceanu.