România nu poate fi calificată drept un stat de drept, ci un stat în care relații oculte de putere au funcționat și au pus între paranteze puterea legitimă, puterea democratică și votul cetățenilor, crede președintele Senatului.

„Ce vreau să vă spun este că asist în aceste zile, cu neplăcută surprindere, la o serie de informații care apar în spațiul public și care nu fac decât să confirme ceea ce am spus de peste doi ani, și anume că în România a funcționat un sistem de putere ocultă. Între timp, acest sistem de putere ocultă a fost devoalat și ați văzut sistemul de putere și persoanele care exercitau în mod nelegitim puterea în statul român”, a spus vineri Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului.

Potrivit lui Tăriceanu, românii primesc în aceste zile la informații care „ne dau imaginea unei situații incredibil de grave în domeniul Justiției și anume: judecători care confirmă că sunt timorați de procurori, că nu pot să lucreze, că de fapt nu au independența pe care și-o doresc și care este normal să existe pentru judecători, în așa fel încât să poată judeca cu obiectivitate”.

Tăriceanu, el însuși judecat pentru mărturie mincinoasă, spune că modificările propuse de ministrul Tudorel Toader pentru modificarea legisației în domeniul justiției sunt menite să consolideze justiția și statutul magistraților. În trecut, șeful Senatului a spus în mai multe rânduri că justiția este condusă „securistic”, atacând în special DNA, instituția care l-a trimis în judecată.

„Sunt lucruri care sunt mai grave decât ceea ce ne imaginam că există în Justiția română. De fapt, avem un stat care nu poate în niciun fel definit ca fiind stat de drept, ci un stat în care relații oculte de putere au funcționat și au pus între paranteze puterea legitimă, puterea democratică și votul cetățenilor", a spus vineri Tăriceanu, potrivit Agerpres.