Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat sâmbătă seară, la Poiana Brașov, că va trimite duminică o scrisoare liderilor ALDE europeni pentru a-și exprima nemulțumirea față de conținutul rezoluției adoptate de Parlamentul European.

Tăriceanu a declarat că scrisoarea e deja făcută și se referă la atitudinea pe care au avut-o marea majoritate a membrilor Grupului ALDE din Parlamentul European, atitudine pe care liderul Senatului o consideră ”nejustificată”.

”O să urmeze o altă redactare a unei alte scrisori mai detaliate, în care am să iau punct cu punct ca să le demonstrez ceea ce este greșit în rezoluție. Nu am trimis-o, probabil că mâine dimineață o să o trimit", a precizat președintele ALDE, relatează Agerpres.

În ceea ce privește raportul MCV, Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că autoritățile române trebuie să elaboreze foarte repede un "document de analiză, punct cu punct, a MCV" și să arate că acesta conține "grave erori".

"Trebuie arătat unde MCV este complet, complet alături de subiect. MCV conține grave erori de apreciere, nu știu dacă sunt bazate pe lipsa unor informații obiective, nu mă interesează acum. (...) Trebuie înregistrată o reacție în care să se sublinieze că MCV a fost elaborat fără să se țină cont de poziția oficială a Guvernului, de poziția oficială a Parlamentului”, a spus Tăriceanu. 

Parlamentul European a votat marți o Rezoluție în care sunt criticate acțiunile autorităților române în vederea controlării sistemului judiciar și slăbirii luptei anticorupție. Totodată, documentul condamnă violențele jandarmilor împotriva manifestanților pașnici, la protestul Diasporei din 10 august.

În aceeași zi, Comisia Europeană a publicat raportul MCV, cel mai rău de până acum, și a cerut Bucureștiului suspendarea aplicării legilor Justiției.