Liderul Senatului a lansat vineri un nou atac la adresa Comisiei Europene.

”Numărul foarte mare și nejustificat al interceptărilor telefonice și modul anticonstituțional de operare al așa-numitului binom format din Serviciul Român de Informații și Direcția Națională Anticorupție, au deturnat grav lupta anticorupție în România și au grevat relația noastră cu Comisia Europeană. În redactarea numeroaselor rapoarte din ultimii unsprezece ani ale Mecanismului de Cooperare și Verificare, Comisia s-a bizuit aproape exclusiv pe imaginea deformată ce i-a fost furnizată de instituțiile de forță ale statului și pe percepțiile vehiculate în anumite medii de presă și grupuri de presiune și de interese”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la cea de-a 19-a reuniune a Asociației Senatelor din Europa, care se desfășoară vineri la București.

Președintele Senatului așteaptă din partea Comisiei o poziționare cu privire ”la adevărurile incomode care ies la suprafață la București și să explice de ce a desconsiderat și ignorat sistematic semnalele de alarmă ce i-au fost trimise cu privire la gravele abuzuri comise de unele instituții și persoane din sistemul judiciar”.

”Din cauza politicii părtinitoare, uneori chiar partizane, a Comisiei, Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost ținut captiv de sistemul de influență ocult și meta-legal coordonat de Serviciul Român de Informații și de Direcția Națională Anticorupție, devenind pur si simplu un alt instrument, la nivel național, de presiune asupra oponenților acestui sistem paralel cu statul de drept”.

Mai mult, potrivit lui Tăriceanu, ”în România a fost creat, după integrarea în Uniunea Europeană, un sistem represiv asemănător cu modelul Securității din anii 1950”.

”Semnele existenței acestui sistem cu rădăcini staliniste sunt indiscutabile: arestări abuzive, plimbarea oamenilor încătușați prin fața camerelor de luat vederi, scurgerea către media de informații din dosare. Prezumția de nevinovăție a fost în practică abolită, iar judecătorii au fost presați în mod constant, inclusiv prin amenințări directe și publice, să dea condamnările cerute de Direcția Națională Anticorupție la dictarea Serviciului Român de Informații. Iar acolo unde aceste metode nu funcționau, s-a declanșat urmărirea penală a magistraților care se încăpățânau să judece în drept și în echitate și se dovedeau imuni la abuzuri. S-a ajuns la arestarea și inculparea, ulterior dovedită nedreaptă, a unor judecători de la Înalta Curte sau de la Curtea Constituțională. Până de curând, încurajat fiind de Comisia Europeană, sistemul s-a crezut invincibil”,

a mai spus Tăriceanu.

Referindu-se la criticile instituțiilor europene față de reformele propuse în Parlament de coaliția de guvernare cu scopul ”de a corecta unele derapaje în administrarea justiției și în modul de operare ale unora dintre instituțiile de forță”, liderul Senatului a precizat că actuala coaliție e decisă să restituie Parlamentului ”întreaga sa autoritate etică și politică de reprezentant al națiunii și de corp legiuitor suveran, cu scopul principal de a menține coeziunea în interiorul societății noastre prin asigurarea unei guvernări democratice, care protejează cetățeanul și viața politică de tentația imixtiunii neconstituționale a instituțiilor de forță”.