Șeful Senatului susține că nu sunt mișcări sociale autonome, ele sunt doar cutii de rezonanță ale unor grupări politice, dar și ale unor instituții de tip special, atât parchete, cât și servicii, care au creat brandul de țară „România este coruptă”.

Aflat la Reuniunea anuală a diplomației române, Călin Popescu Tăriceanu a lansat un nou atac la adresa protestatarilor, dar și a opoziției, parchetelor și serviilor secrete, pe care le acuză că au creat imaginea unei țări corupte.

„De vreo două decenii și-a făcut simțită prezența în lumea occidentală, în democrațiile reprezentative, o altă formă de violență colectivă: violența străzii, a mișcărilor de tip Occupy, Rezist, Indignados, Uniți salvăm. Nu este vorba cel mai adesea decât de o violență de limbaj și de atitudine. Încă rar, din fericire, această violență ia forme agresive, amintind de Europa Centrală a anilor '20 sau '30. În realitate, noul populism nu are nevoie de violența brutală a gestului atâta timp cât obiectivul mișcărilor de stradă de pe Wall Street până în Piața Victoriei este acela de a inspira neîncrederea societății în guvernele democratic alese, în reprezentarea politică și în valorile liberale. Clasa politică a cărei legitimitate este dată de votul universal și de procedurile parlamentare este prezentată ca fiind global coruptă și incompetentă. Această patologie a violenței difuze ce mizează pe generalizarea neîncrederii în instituțiile democratice este prezentă în proporții diferite în toate societățile occidentale, numai că la noi ea prezintă, însă, câteva trăsături agravante, există deja suficiente probe că în România mișcările de stradă ce au loc cu repetiție nu sunt mișcări sociale autonome, ele sunt doar cutii de rezonanță ale unor grupări politice ce ocupă de regulă funcții la vârful statului, dar și ale unor instituții de tip special, atât parchete, cât și servicii, care de 15 ani au creat pentru România un brand de țară adoptat fără rezerve sau examinare critică de o parte a societății civile și de presă. Acest brand este - România este o țară coruptă, clasa politică este coruptă”, a spus Tăriceanu.