Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că nu a discutat cu partenerii de coaliție, în cadrul ședinței de luni, despre modificarea Codurilor penale prin ordonanță de urgență, ci se va merge exclusiv pe calea dezbaterii parlamentare.

"Nu am discutat de niciun fel de ordonanță de urgență pe modificarea Codurilor. (...) Vom merge exclusiv pe calea dezbaterii parlamentare", a spus Tăriceanu, adăugând că nu se pune problema nici a unei asumări a răspunderii Guvernului, scrie Agerpres.

”Ordonanța de Urgență (pe Codul Penal) nu e un subiect pentru noi, nu intră în vederile noastre. Am văzut o serie de știri false cu privire la anumite așa-zise modificări ce ar urma să se facă în Codul Penal și Codul de Procedură Penală”, a mai spus Călin Popescu-Tăriceanu.

Președintele ALDE a mai spus că la ședința coaliției au participat liderul PSD, Liviu Dragnea, și premierul Viorica Dăncilă, cea care - potrivit unui surse guvernamentale citate de Adevărul - și-anulat în ultimul moment o vizită externă care ar fi trebuit să aibă loc în perioada 24-26 februarie.

Anterior, ministrul Justiției - susținut de ALDE - refuzase în cursul dimineții să vorbească despre adoptarea de către Guvern a unei OUG pentru redefinirea infracțiunii de abuz în serviciu și introducerea unui prag valoric: ”Tot dumneavoastră vă aduceți aminte că de 4-5 zile nu am fost în București. Nu a făcut nimeni cu mine o astfel de dezbatere. Dacă voi fi solicitat, atunci voi răspunde. Voi vedea ce lucrări sunt la minister”.

Și UDMR se opune unei ordonanțe de urgență sau asumării guvernamentale.

"Nu avem deocamdată semnale nici oficiale, nici informale cu privire la posibilitatea de a se emite ordonanțe de urgență pe această temă. Ca principiu, pot să vă spun că UDMR nu a susținut și nu a fost de acord cu modificarea într-un domeniul de genul acesta, dar nici în alte domenii prin ordonanță de urgență și așa a fost și când Guvernul tehnocrat a modificat prin ordonanță de urgență Codul penal și Codul de procedură penală și aceeași atitudine am avut și atunci când discutăm de luna ianuarie, de Ordonanța 13. Avem un Parlament, există o majoritate care poate să treacă proiecte legislative importante, acest domeniu este mult prea important, pe lângă alte domenii, să le modificăm prin ordonanță de urgență", a declarat luni senatorul UDMR Cseke Attila.