Preşedintele Senatului şi-a exprimat admiraţia pentru Polonia, în cadrul unei discuţii privind statul de drept din această ţară.

Discuţiile au început după ce senatorul Radu Mihail (USR) a declarat că, în cazul în care majoritatea va "forţa trecerea pachetului de legi ale justiţiei", Comisia Europeană ar putea face şi în cazul României un anunţ similar celui referitor la Polonia, unde a identificat încălcări grave ale unor aspecte care ţin de independenţa justiţiei şi a statului de drept, scrie Agerpres.

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că Polonia este o ţară care merită toată admiraţia.

"Nu am să fac comentarii în legătură cu ce decide Polonia şi, în mod suveran, Parlamentul. O să vă spun ceea ce mă preocupă pe mine, în calitate de senator şi cetăţean român. Vreau ca în Senatul României să nu mai aud astfel de luări de cuvânt din partea unor tineri parlamentari, tineri în sensul prezenţei în Parlament, care fac dovada faptului că trăiesc în România aproape degeaba, ei nu văd ce proporţii a luat în România statul represiv, nu văd ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani cu justiţia din România, care a fost călcată în picioare. Independenţa ei a rămas numai pe hârtie. Care este independenţa justiţiei atunci când serviciile intervin în derularea actului de justiţie şi în curţile care fac justiţia? Nu mă refer la procurori", a precizat el.

În replică, senatorul Traian Băsescu a subliniat că, atunci când România a intrat în UE, a cedat din suveranitatea sa.

Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că nu face parte "din acea categorie de naţionalişti care duce naţionalismul pe primul plan", dar că suveranitatea Parlamentului nu poate fi contestată.

"Dar nu vorbim de suveranitate, ci vorbim despre altceva, despre alte valori, vorbim despre statul de drept. Revenirea la statul de drept, nu la ceea ce se numea odinioară statul de drept în perioada comunistă, când discutam despre întărirea legalităţii socialiste. Ce însemna legalitatea socialistă? Forţa instituţiilor care bineînţeles că nu aveau niciun respect pentru drepturile cetăţenilor. Eu ceea ce vorbesc azi este necesitatea protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti care este o valoare fundamentală nu numai pentru România, dar pentru întreaga UE. Stă la baza construcţiei UE. Vreau ca România să fie nu numai membră teoretic a UE, ci membri de facto şi în profunzimea valorilor. Nu să ne fălim că suntem membri şi facem în România un fel de creaţie care seamănă mai mult cu ceea ce vedem în Rusia învecinată. Ce s-a întâmplat în România în ultimii ani nu este stat de drept", a declarat Tăriceanu.