Parlamentul va adopta o serie de modificări la legile securității, astfel încât serviciile de informații să nu mai poată interveni în actul de justiție, a declarat duminică președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

El a adăugat că președintele țării nu trebuie să aibă un rol în funcționarea serviciilor de informații, dar nu a explicat clar dacă acest lucru înseamnă că nu va mai avea prerogative de numire a șefilor acestor instituții.

"Rolul Parlamentului este clar definit. Parlamentul este cel care asigură controlul democratic al serviciilor de informații, la fel cum se întâmplă în toate țările. Din păcate avem o experiență recentă, în Parlament comisiile de supraveghere a serviciilor, până acum doi ani de zile au făcut o simplă figurație și acesta a fost unul din motivele pentru care a apărut această cangrenă numită statul paralel. Eu cred că și președintele nu trebuie să aibă un rol în ceea ce înseamnă funcționarea serviciilor de informații. (...) Nu am spus că președintele trebuie scos (din numirile șefilor serviciilor - n.r.), ci că nu trebuie să fie niciun fel de influență politică din partea nimănui. În această categorie, fără îndoială, este și președintele. Comisiile care vor lucra la elaborarea acestor legi vor face diferite propuneri. Ele vor fi dezbătute și sunt convins că pe baza experienței din ultimii ani, o experiență care ne obligă la a trage anumite concluzii, vor trebui făcute anumite modificări totuși de substanță", a precizat la RTV, Călin Popescu Tăriceanu, relatează Agerpres.