Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că România nu este pregătită să preia Președinția Consiliului UE, date fiind condițiile "războiului politic total din aceste luni".

"Trebuie să înțelegem momentul prin care trece România și de aceea acordul propus de ALDE este extrem de important. În primul rând, trebuie spus că în condițiile războiului politic total din aceste luni, România nu este pregătită să preia președinția Consiliului UE. Este un avertisment în al doisprezecelea ceas pe care îl adresez cu responsabilitate tuturor oamenilor politici, în special Președintelui României și liderilor partidelor parlamentare din opoziție. Cine crede că liderii europeni vor fi înțelegători când în an electoral, oamenii politici de la București se vor război se înșeală. România deja pierde teren și va avea enorm de pierdut dacă lucrurile nu se schimbă de urgență", a scris Tăriceanu pe contul său de Facebook.

Liderul ALDE mai spune că, dacă președintele și opoziția vor nega în continuare evidența protocoalelor secrete, România va rata șansa de a se impune ca voce la nivelul UE.

"Dacă Președintele și partidele de opoziție vor continua să nege evidența protocoalelor nelegale și abuzurilor și vor refuza orice dialog pentru ca România să meargă înainte, atunci vom rata o mare șansă pe care o avem de a ne impune vocea la nivelul Uniunii Europene. Vom continua să fim trimiși la colț de către liderii europeni care înțeleg mult mai bine jocurile politice și diplomatice și acționează în interesul propriilor țări", a mai scris el.