Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a întâlnit marți, la Washington, cu Mike Pence, vicepreședinte SUA, pe care l-a invitat să facă o vizită oficială în România.

Potrivit unui comunicat de presă al Senatului, Tăriceanu a reafirmat importanța aprofundării cadrului de cooperare oferit de parteneriatul strategic România-SUA care, în viziunea sa, este constituit pe elemente care depășesc aspectele temporale ale alternanței guvernărilor politice din cele două state. 

De asemenea, șeful ALDE l-a invitat pe Pence să efectueze o vizită în România, pentru a "constata trăinicia relației transatlantice pe segmentul relației cu România și pentru a se informa nemijlocit, într-o țară din prima line a flancului estic al NATO, asupra realităților și actualitatea temelor discutate".

Totodată, Călin Popescu Tăriceanu a reliefat importanța lansării neîntârziate a investițiilor americane în sectorul energetic off-shore din zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, subliniind contribuția pe care exploatarea acestor resurse o va avea la securitatea energetică a României și a altor economii din zona de vecinătate care urmăresc, ca obiectiv strategic, diversificarea furnizorilor și a rutelor de transport.

Cei doi au discutat și despre agresiunea rusă în bazinul Mării Negre, însemnătatea pentru viitorul relațiilor UE-SUA a retragerii Marii Britanii din Tratatul de la Lisabona și valențele noi pe care le dobândește parteneriatul strategic România-SUA în noul context post-Brexit.