Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut că nu trebuie uitată lozinca cu care naziștii au obținut primul succes electoral - "Afară cu corupții", iar cei care vor oameni noi în politică seamănă cu ce făceau alții în anii 1950.

"Congresul Uniunii Democrate Maghiare mă ajută să înțeleg această dezbatere ca pe un paradox. Constat, mai intâi, că partizanii oamenilor noi în politică și a politicii de tip nou nu sunt deloc noi ei înșiși. Mulți dintre ei pot fi relativ tineri, dar modul lor de a gândi și de a vorbi este extrem de vechi și aparține unei sfere de acțiune politică situată la mare depărtare de valorile europene. Cuvintele și comportamentul lor seamănă uneori până la identitate cu vorbele și gesturile altor tineri care, în anii 1920 și 1930 luptau și ei în stradă, în presă și chiar în parlament tot cu „ciuma roșie”, pe atunci iudeo-bolșevică. Să nu uităm niciodată că lozinca cu care naziștii au obținut primul lor succes electoral în 1930 a fost Schluss mit der Korruption! (Afară cu corupții!)", a spus Tăriceanu în discursul său din cadrul celui de-al XIV-lea Congres al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR).

Șeful ALDE consideră că cei care vor astăzi oameni noi în politică seamănă cu ce voiau "alți tineri aspiranți la recunoaștere publică" în anul 1950.

"Ceea ce spun și fac astăzi cei care vor oameni noi în politică semănă totodată extrem de bine cu ceea ce alți tineri aspiranți la recunoaștere publică, la fel de vehemenți și de intransigenți, spuneau și făceau în anii 1950, când ținta atacurilor lor erau rămășițele burghezo-moșierimii care trebuiau ostracizate și chiar eliminate fizic. Ei sunt continuatorii direcți ai celor care eu exterminat elitele politice tradiționale, printre care nenumărați exponenți ai intelectualității maghiare din Ardeal. Unul din pledanții cei mai vocali pentru oameni noi în politică a și mărturisit de curând că are convingerea că în fiecare familie din România există cel puțin un membru care a activat în fosta Securitate", a mai susținut liderul ALDE.

De asemenea, acesta a explicat că cei care vor oameni noi în politică sunt de fapt "oameni foarte vechi, oameni a căror gândire este înrădăcinată în ideologii vetuste și violente, în ideologii împotriva cărora s-au construit Comunitățile europene, care apoi au creat Uniunea Europeană".

"Ei sunt purtătorii unui discurs populist, cu rădăcini atât de extremă dreaptă, cât și de extremă stângă, ce mizează pe resentimente și nu pe rațiune, ce caută vinovați, dar nu vin niciodată cu soluții. Ei se exprimă exclusiv prin violența limbajului, prin denigrare și incriminare, fiind, ca și înaintașii lor, incapabili de dialog, impermeabili la schimbul de argumente și indiferenți față de realitatea faptelor. Lumea imaginară pe care ei o fabrică, o lume a încleștării între binele întrupat de ei și răul reprezentat de toți ceilalți, descinde direct și indistinct din spiritul promovat deopotrivă de Sturmabteilungen și de Agitprop. Modul lor de lucru este propaganda, întoarcerea adevărului pe dos. Noul este pentru ei vechi, iar vechiul este prezentat ca nou", a mai transmis Călin Popescu Tăriceanu.