Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus luni, la deschiderea Conferinței Interparlamentare privind viitorul UE, că "toate sondajele arată că mai mult de două treimi dintre români au sentimente pozitive legate de viitorul Uniunii".

"Toate sondajele arată că mai mult de două treimi dintre români au sentimente pozitive legate de viitorul Uniunii Europene. Cifra este semnificativ mai mare decât media europeană. Românii cred cu adevărat că cele patru libertăți fundamentale, piața internă, politica de coeziune, politica agricolă comună și extinderea UE sunt procese care le transformă viața cotidiană în mai bine", a afirmat el, scrie Agerpres.

Evenimentul este organizat în contextul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.Tăriceanu a abordat și faptul că România nu face parte din spațiul Schengen.

"Este foarte greu pentru noi, membrii Parlamentului României, să le explicăm cetățenilor de ce încă nu se pot mișca liber în zona Schengen, deși Guvernul României a îndeplinit de mult toate cerințele. Un sentiment că nu sunt recunoscuți drept europeni cu drepturi depline crește printre cetățenii români și ar trebui acordat credit societății române că această amărăciune nu a dat naștere unor tendințe populiste", a punctat președintele Senatului.

El a apreciat că "totuși, instituțiile europene sunt văzute frecvent ca locuri ale economiei bune, dar ale politicii rele". Astfel, a evidențiat Tăriceanu, la nivelul UE, au câștigat teren "experți ce nu au fost aleși".

"Elitele europene s-au apropiat de reducerea a ceea ce noi am fost crescuți să vedem, în contextul politicii naționale, și au înlocuit (aceste valori - n.r.) cu regulile birocraților, avocaților și ale unor experți ce nu au fost aleși. Până acum, demersul lor a funcționat. La alegerile din mai pentru Parlamentul European va fi un test care va arăta dacă această tendință va continua", a mai spus acesta.