Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu l-a sfătuit pe ministrul finanțelor Eugen Teodorovici să își țină părerile legate de Ministerul Energiei pentru el fiindcă nu cunoaște cum funcționează instituția.

„Am văzut că domnul Teodorovici a făcut niște comentarii în legătură cu OUG 114. Am ceva de spus. Îi dau un sfat domnului Teodorovici să își țină părerile pentru el în ceea ce privește Ministerul Energiei, pentru că nu cunoaște cum funcționează. Nu cred că are suficiente date ca să știe cum funcționează Ministerul Energiei, care este condus de un liberal”, a spus Călin Popescu Tăriceanu sâmbătă, într-o conferință de presă la Sinaia, potrivit Mediafax.

Reacția șefului ALDE vine după ce Eugen Teodorovici a afirmat, vineri seara, că OUG nr. 114/2018 nu va fi modificată sigur săptămâna viitoare în ședința de Guvern. „Nu trebuie să plecăm de la ideea că va fi modificată. Dacă va fi vreun motiv care să aducă un plus pentru români, cu siguranță, suntem deschiși la orice fel de propunere. Până atunci, cei care speră să nu mai spere că speră degeaba”, a declarat Teodorovici, vineri seară, într-o emisiune la Digi24.

Teodorovici dădea astfel replica, după ce Călin Popescu-Tăriceanu a susținut că este nevoie de modificarea OUG nr. 114/2018, respectiv de eliminarea impozitului de 2% pentru cifra de afaceri a firmelor din domeniu.

În discursul susținut la Sinaia, liderul ALDE a spus că între el, partidul pe care îl conduce și Eugen Teodorovici este o diferență de abordare și de viziune.

„Între mine, noi de la ALDE, și domnul Teodorovici este o diferență de viziune și de abordare. El are o abordare socialistă, etatistă, noi avem o abordare liberală și care este specifică economiei de piață”, a spus Tăriceanu.

„Noi nu credem în instrumente de control pentru că piața știe să își găsească soluțiile pentru a scăpa de aceste constrângeri. Constrângerile însă pot să facă foarte mult rău. De ce? Pentru că riscă să creeze distorsiune în piață, să inducă temeri, justificate sau nu, dar asta este în politică și nu numai. Noi lucrăm nu numai cu realități, lucrăm și cu percepții. Deci riscă ca aceste măsuri, care sigur au plecat de la un obiectiv foarte corect, riscă să creeze și efecte colaterale care, în mod normal, dacă le constatăm trebuie să încercăm să le atenuăm sau să le anihilăm”, a completat șeful ALDE.

El a mai precizat că ordonanța de urgență 114, deși a fost corectă, de exemplu prin măsura plafonării prețului la gaze pentru consumatori casnici, aceasta a produs efecte colaterale.

„Sigur că de la ceea ce s-a dorit inițial au apărut o serie de efecte colaterale pe care în discuțiile pe care le-am avut cu industria din zona energiei, în această săptămână, le-am sesizat și am discutat și cu prim-ministrul doamna Dăncilă care ne-a spus că și dumneai această taxă de 2% pentru companiile din energie i se pare că va avea efecte defavorabile pentru că riscă să îndepărteze sau să amâne foarte multe investiții”, a conchis liderul ALDE.

Săptămâna aceasta, ministrul energiei, Anton Anton, membru al ALDE, a susținut că ordonanța trebuie modificată, deoarece altfel firmele din energie nu vor mai avea bani de investiții.