Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susține că puterea este o "boală periculoasă" de care premierul Orban s-a molipsit și se impune sesizarea instituțiilor europene din cauza "atacurile repetate la justiție".

"Democrație doar cu aprobare de la Palatul Victoria! Pentru că Avocatul Poporului refuză să devină avocatul guvernului Orban i se cere demiterea!Pentru că judecătorii de la Curtea Constituțională refuză să devină slugile de curte ale dlui Orban, aceștia sunt atacați la baionetă. În general tot ce nu e pe placul lui Ludovic trebuie demis și schimbat. Periculoasă această boală a puterii de care s-a molipsit Ludovic Orban. Cred că i se trage de la nepurtarea măștii în preajma locatarului de la Cotroceni. Periculoasă pentru că lovește în principiile fundamentale ale democrației, în instituții care, îi place sau nu, servesc interesul public și nu unul de partid", a scris Tăriceanu pe pagina lui de Facebook.

Acesta consideră că "atacurile repetate la justiție, la parlament, la drepturile și libertățile cetățeanului se constituie în amenințări serioase la democrație și la statul de drept".

"Știți că nu sunt adeptul plângerilor la Înalta Curte, pentru că eu cred că ne-am făcut prea mult rău spălându-ne rufele în public, dar această ofensivă la adresa democrației trebuie semnalată tuturor celor care mai au ochi să vadă și urechi să audă. Cred că se impune sesizarea Parlamentului European și a Comisiei Europene, precum și a Comisiei de la Veneția. Atacurile repetate la justiție, la instituțiile fundamentale ale justiției și democrației parlamentare trebuie sancționate în orice fel cu putință. În plus, este clar că stăpânii acestor cotropitori PNL-iști nu se află în țară, ci în afara ei", a mai scris șeful ALDE.