USR va sesiza Comisia Europeană pentru aplicarea eronată a unei Directive europene, dacă Guvernul Ciucă nu rectifică Ordonanța de urgență ce introduce așa-numita "taxă pe soare".

UPDATE

Coaliția se reunește luni după-amiază în ședință pentru a discuta despre scandalul iscat cu "taxa pe soare".

+++

"Ministrul Virgil Popescu a sărit să zică că ordonanța de urgență care bagă taxa pe soare transpune o directivă europeană. Că deși nu există taxă pe soare, ea oricum începe din 2026. Și dacă tot nu există, oricum ea nu se aplică celor mici. Ministrul Popescu își dă cu stângul în dreptul și spune prostii. Toate acestea sunt minciuni: OUG-ul său introduce taxa pe soare imediat pentru mulți dintre prosumatori și treptat pentru ceilalți”, a transms fostul ministru al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, citat într-un comunicat de presă.

Taxa pe soare se aplică imediat pentru cetățenii și firmele care produc mai mult de 30kW sau au beneficiat de sprijin de stat pentru instalarea panourilor fotovoltaice (Casa Verde de exemplu). IMM-rile și fermele care au investit sau doreau să investească în fotovoltaice intră în această categorie. 

USR atrage atenția că decizia politică de a taxa prosumatorii pentru ce consumă ei înșiși aparține guvernului PSD-PNL, iar Directiva europeană descurajează puternic taxarea autoconsumului, ba chiar stipulează dreptul prosumatorilor de a nu fi taxați.

Totuși, acuză USR, directiva lasă anumite excepții, pe care ministrul Ecoomiei, Virgil Popescu, le transformă în regulă. 

”Ordonanța emisă de Virgil Popescu este manifestarea evidentă a unui major conflict de interese asupra căruia Comisia Europeană a tot atras atenția: Ministerul Energiei este și mare patron în producția de energie și reglementator. Virgil Popescu își apără monopolul din energie asuprind prosumatorii români”, conchide Cristian Ghinea.

USR cerea duminică seară stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei Ordonanțe de urgență.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, l-a întrebat duminică seară pe Ministrul Energiei, Virgil Popescu, de ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, deși în textul directivei există sintagma "Statele membre pot să taxeze..."?

"De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?

Asta în timp ce europarlamentarii PSD propun și primesc aprobarea comisiei ITRE din Parlamentul European pentru simplificarea procedurior și aprobărilor pentru instalarea parcurilor fotovoltaice cu putere mai mică de 50 kW.

Popescule, ești dator cu multe răspunsuri, dar pe acesta trebuie să-l dai foarte repede pentru că în 2027 se inchide reactorul 1 de la Cernavodă și nu ai ce să pui în locul celor 700 MW.

Energiile regenerabile sunt soluția dacă le încurajezi să se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare", a scris Oprea într-un mesaj pe Facebook.

Ce spune Ministerul Energiei

Printr-un mesaj postat duminică seară pe pagina de Facebook a Ministerului Energiei, acesta transmite că, pentru corecta informare a publicului, prin OUG pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, care a fost adoptată în data de 29 noiembrie, Guvernul României a transpus Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 (reformare) privind promovarea utilizǎrii energiei din surse regenerabile. Modificările erau necesare a fi realizate având în vedere că România risca să intre în procedură de infringement (riscul de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza 2021/0333).

Prin Directiva (UE) 2018/2001 s-a instituit un obiectiv obligatoriu la nivelul Uniunii Europene care să urmărească o pondere de cel puțin 32 % a energiei din surse regenerabile în consumul final brut, obiectiv pentru a cărui îndeplinire este necesară încurajarea în continuare a dezvoltării de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile și implicit conferirea de stabilitate și predictibilitate investitorilor în domeniu.

Încurajăm producerea de energie regenerabilă, creșterea numărului de prosumatori, inclusiv prin finanțări din bugetul național, din PNRR sau Fondul pentru Modernizare și reamintim că prin adoptarea OUG 143, din decemebrie 2021, ordonanța ce a introdus posibilitatea compensării cantitative a energiei produse de prosumatori, numărul acestora a crescut exponențial în cursul anului 2022.

Ordonanța de urgență vine cu o serie de clarificări legislative, tocmai pentru a încuraja acest tip de investiții, iar în ceea ce privește introducerea unei taxări a prosumatorilor precizăm următoarele aspecte extrem de importante:

Ca regulă generală prosumatorii nu plătesc nicio taxă, însa Directiva 2018/2001 vorbește de introducerea unei taxe pentru prosumatori în anumite condiții, acestea regăsindu-se la art. 21 din Ordonanță. 

Autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:

a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;

b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel national și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; 

c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW;

Asa dupa cum se vede și din text, posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 și presupune îndeplinirea mai multor condiții.

Mai mult, la nivelul Comisiei Europene și a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directivă ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile și a promovării acesteia.

OUG a fost adoptată după ce a fost avizată de către Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. OUG poate fi modificată în Parlamentul României, prin respectarea procedurilor parlamentare.

Premierul Nicolae Ciucă trebuia să participe luni la Gala Innotech Start-Up, eveniment organizat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, însă acesta nu s-a mai dus la eveniment. În spațiul public s-a vehiculat faptul că premierul și-a anulat participarea pentru că l-ar fi convocat la Guvern pe ministrul Energiei. Biroul de presă al Ministerului Energiei a infirmat acest lucru.

+++

Guvernul a adoptat marți Ordonanța de urgență pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile. Astfel, prin acest act normativ se completează cadrul legal stabilit prin Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. (Detalii)

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, spunea că OUG contribuit la îndeplinirea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de seră, iar pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile până în 2030, se accelerează implementarea proiectelor de investiții care sunt realizate prin PNRR.