Teodor Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului cu 73 de voturi, urmat de Alina Gorghiu cu 59 de voturi.

 

UPDATE 18.10 Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că ALDE va ataca la Curtea Constituțională votul pentru că numirea lui Meleșcanu la șefia Senatului încalcă Regulamentul.

UPDATE 18.04 Teodor Meleșcanu a câștigat șefia Senatului. Din cei 134 de senatori care au votat, voturile a doi dintre ei au fost anulate.

UPDATE 17.50 S-au terminat și alegerile din turul II.

UPDATE 17.39 Au început alegerile pentru turul II. Din cei 136 de senatori, lipsesc doar doi - Liviu Pop (PSD) și Nicoleta Dinu (USR).

UPDATE 17.20 Potrivit Comisiei de numărare, Teodor Meleșcanu a obținut 67 de voturi, Alina Gorghiu 49, iar Ion Popa 13. Se organizează al doilea tur de alegeri pentru că niciunul dintre candidați nu a obținut majoritatea de voturi (69), conform Regulamentului Senatului.

În turul doi intră Alina Gorghiu (PNL) și Teodor Meleșcanu (PSD).

UPDATE 17.04 Votul s-a încheiat.

UPDATE 16.46 A început votul, care este secret și se exercită pe buletine de vot.

UPDATE 16.44 Valeca i-a tăiat microfonul Alinei Gorghiu și a declarat deschisă procedura de vot. Ulterior, i-a acordat acesteia 30 de secunde și să își încheie prezentarea.

UPDATE 16.39 Președintele de ședință, Șerban Valeca, a vrut să dea startul procedurii de vot, dar liberala Alina Gorghiu a cerut dreptul oferit de Regulament să se prezinte în plenul Senatului. Șerban Valeca insistă că aceasta trebuie să ia loc în bancă.

UPDATE 16.26 USR a anunțat că nu are nicio propunere și va vedea cu cine votează.

UPDATE 16.22 Grupul parlamentar al PSD a anunțat că îl susține pe Meleșcanu. Tăriceanu a luat cuvântul, afirmând că nu pot exista două propuneri ale aceluiași grup, în condițiile în care Meleșcanueste încă membru ALDE, pentru că se încalcă regulamentul.

Și Tăriceanu, și PNL au cerut ca PSD să facă o altă propunere, moment în care social-democrații din sală au început să vociefereze puternic.

UPDATE 16.12 Ședința a început. Din cei 136 de senatori, doar 112 sunt prezenți.

+++

PSD îl susține în continuare pe Teodor Meleșcanu, fost ministru de Externe din partea ALDE și încă senator al aceluiași partid. Pe de altă parte, ALDE nu este de acord cu propunerea PSD și l-a amenințat pe Meleșcanu cu excluderea.

Potrivit negocierilor dintre PSD și Teodor Meleșcanu, aceștia îl susțin doar cu condiția ca fostul ministru să rupă parlamentari de la ALDE care să treacă în barca social-democraților. În ALDE sunt mai mulți nemulțumiți de ruperea Coaliției și de alianța cu Pro România, printe aceștia numărându-se senatorul Daniel Zamfir și liderul de grup de la Camera Deputaților, Marian Cucșa.

De asemenea, ALDE l-a propus pe Ion Popa pentru a ocupa funcția de președinte al Senatului, în timp ce PNL a propus-o pe Alina Gorghiu.