Declarația populistă a ministrului Finanțelor, care se înscrie în discursul eurosceptic adoptat de București în ultimul timp, a fost făcută cu ocazia conferinței ”Semestrul European: Raportul de țară pentru România 2018”.

”Ar trebui să facem și noi ca țări un raport anual cu toate nemulțumirile noastre vizavi de modul în care, poate, în cazuri poate justificate și - vă spun - sunt foarte multe din păcate. Lucrurile trebuie să fie schimbate în relația noastră România-Comisia”, a declarat Eugen Teodorovici, adăugând că poate da foarte multe exemple. Dar nu le-a dat.  

El a solicitat un tratament egal pentru România la nivel european, acuzând ”un tratament incorect” față de anumiți agenți economici, în special transportatorii auto. 

”Dacă vorbim de transportatorii auto, este o zonă în care companiile din România sunt ținte una câte una. Logica familiei europene este să te iubești mai mult pe tine decât pe ceilalți. Îmi doresc să ne iubim întâi pe noi decât pe ceilalți. Îmi doresc să fim mai puțin latini decât suntem astăzi, adică mai pragmatici, cum sunt și ceilalți. Atunci când simțim că respectul față de noi nu este ca și pentru celelalte state să o spunem foarte clar cu argumente", a explicat ministrul Finanțelor.

Teodorovici a anunțat că, de două ori pe an, Consiliul Concurenței va prezenta un raport privind modul în care firmelor românești le sunt încălcate drepturile în celelalte state membre.

 

”O modificare legislativă a fost făcută, iar Consiliul Concurenței are obligația ca, de două ori pe an, să pună pe masa Guvernului și a Parlamentului un raport foarte clar, cu o analiză amănunțită a fiecărui stat membru, pe fiecare sector de activitate, pentru a vedea cum sunt încălcate drepturile agenților noștri economici atunci când încearcă să dezvolte o afacere peste granițele țării, în UE. Bine, asta e treaba comisarului pentru Concurență, dar o s-o ajutăm noi pe doamna comisar ca lucrurile să fie foarte clare”,

 

a susținut Eugen Teodorovici.

El s-a referit și la Schengen, spunând că e o ”barieră” în dezvoltarea economică a României, dar și la vizele impuse românilor de anumite țări țerțe, în timp ce altor state membre nu le impun vize. 

În privința riscului de țară, ministrul a spus că vrea să vadă ce înseamnă.

"Aș vrea să văd ce înseamnă risc de țară. Vreau să fie definit așa cum trebuie. Dacă vorbim de datorie publică, România este a cincea poziție ca fiind cea mai scăzută datorie publică. Sunt țări peste limita impusă de la Maastricht... Lista este lungă de elemente pro a ceea ce se întâmplă în România”, a afirmat Teodorovici. 

”Un raport al nostru ca țară (va fi realizat) în care să ne punem toate, nu neapărat nemulțumirile, situațiile care sunt altfel față de cum și-au asumat toate Parlamentele țărilor membre ale UE când ne0au ratificat tratatul de aderare și multe alte elemente la nivel european care se întâmplă, tre să le spunem, să argumentăm și să luptăm pentru ele”, a mai spus ministrul, adăugând, la final, că dorește un ”dialog constructiv” cu instituțiile europene.