După ce șeful Senatului a spus că taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie ar putea fi eliminată, ministrul finanțelor spune că cei care speră ca OUG 114 va fi modificată „să nu mai spere, pentru că speră degeaba”.

„Nu trebuie să pornim de la ideea că trebuie să fie modificată. Dacă va fi un motiv să aducă un plus pentru români cu siguranţă suntem deschişi la orice fel de propunere, dar până atunci cei care speră să nu mai spere, pentru că speră degeaba", a spus Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor, referindu-se la actul normativ care a introdus mai multe taxe noi la sfârșitul anului trecut.

Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 aprobată la finele lunii decembrie, instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar. 

În ceea ce priveşte discuţiile legate de ROBOR şi de taxarea băncilor, ministrul a precizat că luni va avea loc o nouă întâlnire a Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială şi că sunt mai multe scenarii pe care se lucrează şi, în cazul în care se va decide să fie modificată ordonanţă, va fi modificată strict în avantajul celor care iau împrumuturi în lei, notează Agerpres.

„Sunt nişte scenarii pe care se lucrează, le vom discuta luni, pe 18. Nu ştiu dacă va fi acela momentul în care să definitivăm concluzia, să avem clar concluzia. Noi sperăm că da, dar dacă va mai fi nevoie de încă o discuţie, va mai fi încă una şi după aceea vom vedea exact dacă este nevoie să modificăm sau nu această Ordonanţă 114. Dar dacă ea se va modifica se va modifica strict în avantajul celui care ia împrumut în lei”, a spus Teodorovici vineri seară, la Digi24.

De asemenea, Eugen Teodorovici a afirmat că se face un lobby intens în afară ţării legat de această ordonanţă şi că, în curând, o să fie explicat foarte clar care sunt presiunile.

„Îşi fac mulţi speranţe printr-un puternic lobby pe care îl fac zi de zi, noapte de noapte, în ţară şi în afara ţării, că vorbim de bănci, de energie, de comunicaţii. Se face un lobby intens. Şi cândva, curând, o să vă explicăm foarte clar şi în mod public care sunt presiunile pe toate fronturile, şi sunt presiuni foarte mari pentru ca lucrurile să se schimbe. Vorbesc despre energie şi despre bănci. Scrisorile care vin din afara României”, a spus ministrul.

Întrebat despre posibilitatea eliminării taxei de 2% pentru companiile din energie, aşa cum a anunţa preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul finanţelor a răspuns că va trebuie discutat la nivel de coaliţie pentru a vedea exact care este decizia finală, şi a subliniat că el, personal, nu a participat la vreo discuţie de acest fel.

Dar Teodorovici a transmis o săgeată către Tăriceanu și către ALDE, partidul pe care îl conduce șeful Senatului și care deține portofoliul Energiei în Guvern.

„Trebuie să fie făcută o analiză şi pe companiile care sunt, în speţă, pe zona Ministerului Energiei, care trebuie să fie mai activ decât este azi, pentru că are companii importante şi trebuie să vedem exact dacă cei care ne reprezintă pe noi ca stat în acele Consilii de Administraţie şi nu numai sunt cei mai potriviţi oameni, înţeleg fenomenul economic, cunosc sectorul de activitate respectiv, acţionează cu bună credinţă când participă la acele şedinţe”, a mai spus Teodorovici.

Cei mai mulți dintre membrii consiliilor de administrație ale companiilor energetice de stat sunt membri sau apropiați ai ALDE, notează Profit.ro, în timp ce ministrul Anton Anton este membru al partidului condus de Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri că a vorbit cu premierul Dăncilă pe tema taxei de 2% pe cifra de afaceri anuală a operatorilor din energie introdusă prin OUG 114 și că această taxă ar putea fi eliminată.