Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, îl acuză pe eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan că "este suspectat de colaborare cu niște servicii care nu sunt tocmai pro-europene". Mureșan a respins acuzația.

Ministrul a fost întrebat de ce a refuzat să voteze, în cadrul Consiliului ECOFIN, lista neagră a pardisurilor fiscale, dar a evitat un răspuns, în schimb a spus că cei care au dat informațiile pentru Politico.eu sunt cei care vor răul României.

"Ministrul de Finanțe nu poate să aibă decât poziția Președinției (României la Consiliul UE -n.r.). Discuțiile au fost în acel Consiliu. În final contează că lista s-a aprobat. Eu am spus la începutul ședinței că vom vedea dacă se va aproba această listă. Pe 7 iunie veți avea răspunsul sau logica" , a adăugat într-un final Teodorovici.

În momentul în care jurnalistul îi spune că publicația a citat surse oficiale, Teodorovici a replicat: "Cum le-au verificat. Dacă eu vă spun că domnul Mureșan (Siegfried - n.r.), cel mic de la PNL este suspectat de colaborare cu niște servicii care nu sunt tocmai pro-europene, mă credeți sau nu? Să se audă această informație la Bruxelles, acuma nu stau eu să verific".

Contactat de EurActiv România, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan respinge acuzațiile aduse de Eugen Teodorovici și susține că pe ministru "îl dor" criticile pe care i le aduce.

"Ieri (marți - n.r.), în ședința miniștrilor de Finanțe din UE, ministrul Teodorovici a avut un singur obiectv: adoptarea unei liste a tuturor miniștrilor de Finanțe privind paradisurile fiscale din întreaga lume, care să fie sancționate de UE. Obiectivul său a fost să protejeze acele paradisuri și să amâne adoptarea acelei liste. (...) E semn că îl dor criticile mele la adresa lui, la fel cum îl dor și criticile ale colegului Florin Cîțu pe chestiuni fiscal-bugetare și încearcă să acopere astea cu tot felul de artificii. Resping acuzațiile, nici nu le iau în calcul".

Înainte de reuniunea ECOFIN de marți de la Bruxelles, Eugen Teodorovici a anunțat că nu se va da vot pe lista neagră revizuită privind paradisurile fiscale din afara blocului comunitar. Miniștrii de finanțe au ignorat însă propunerea României, de a amâna votul pentru luna mai, potrivit unor surse oficiale citate de Politico.eu.

Întrebat în conferința de presă de după reuniune de ce a spus că nu va fi un vot, dar a fost, Teodorovici a răspuns zâmbind: ”Poate e stilul meu de a lua decizii”.