Președintele României a suspendat ședința CSAT pentru ca Guvernul să vină cu un alt proiect de rectificare. Ministrul de finanțe nu a spus ce va face Executivul mâine, dar a cerut desecretizarea stenogramei ședinței.

Klaus Iohannis spune că este numai răspunderea Guvernului pentru ceea ce se întâmplă cu rectificarea bugetului. „Nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României, în condițiile în care rectificarea este, repet, una puternic pozitivă și nu este niciun fel de motivație pentru tăieri bugetare într-o zonă atât de sensibilă cum este cea a securității naționale”, a spus președintele, după ce a anunțat că în ședința CSAT nu s-a ajuns la consens privind tăierea bugetelor instituțiilor din domeniul siguranței naționale.

Anterior, ministrul finanțelor Eugen Teodorovici a admis că deciziile în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării se iau doar prin consens, dar spune că nu este obligatoriu ca avizul să fie favorabil.

„Deciziile se iau pe bază de consens, dar momentul rectificării nu poate fi condiționat de un aviz pozitiv din partea CSAT. Sunt convins că, la discuția de astăzi de la CSAT, lucrurile se vor clarifica și cine mai are nevoie de argumente în plus le vom oferi acolo, că de asta ne întâlnim. Va un consens pe bugetele structurilor care sunt membre în CSAT”, a spus marți Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor, înainte să intre la Comisia de Buget-Finanțe a Camerei Deputaților.

UPDATE: Într-o declarație de presă susținută la Palatul Victoria, după ședința CSAT, ministrul a reiterat că „Guvernul este obligat să ceară, dar nu să aștepte” avizul Consiliului.

Teodorovici a mai spus că orice întârziere în aprobarea rectificării „poate să creeze efecte negative la nivelul economiei”, de la proiecte de investiții la compensațiile pentru porcii sacrificați din cauza epidemiei de pestă porcină africană.

Guvernul a publicat în august un proiect de rectificare bugetară, despre care a pretins că este o rectificare pozitivă, a amintit Iohannis. „Adică s-au alocat mult mai mulți bani în plus decât în bugetul inițial. Așa a fost și prezentată rectificarea, așa s-a și dorit. Totuși, spre surprinderea multora, nu doar a celor din domeniul securității naționale, pe o rectificare puternic pozitivă, Guvernul a propus tăieri semnificative la foarte multe instituții importante din zona securității naționale. Acest lucru nu a fost la niciun moment explicat”, a declarat președintele, după ședința CSAT.

Între timp, Guvernul a publicat un nou proiect de rectificare bugetară, și mai optimistă, prin care se alocă aproximativ 3,5 miliarde de lei în plus față de prima variantă.

„În aceste condiții, este inexplicabil – și nici nu a fost explicat - de ce s-a insistat în continuare pe diminuarea fondurilor instituțiilor din domeniul securității naționale”, a mai spus Iohannis.

Președintele a spus că explicațiile pentru tăieri nu au fost oferite nici în CSAT, deși ministrul Teodorovici spusese anterior că va prezenta argumente, iar directorii serviciilor și instituțiilor au arătat că, în aceste condiții de tăiere, nu se pot atinge obiectivele stabilite tot în CSAT, tot cu acest Guvern, în prima parte a anului 2018.

„Având în vedere toate acestea, nu s-a putut obține consens, adică unanimitate în CSAT, și nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară. Având în vedere această situație, am luat decizia să suspend ședința CSAT deoarece, după părerea mea, rectificarea bugetară este necesară, ea trebuie făcută”, a spus Iohannis.

„Prin suspendarea ședinței CSAT, am creat posibilitatea Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunțe la aceste tăieri bugetare în zona securității naționale, care în niciun caz nu pot fi explicate decât eventual printr-o sintagmă de tip «șicană politică».Să se revină la discuții, la colaborări și, imediat ce situația va fi remediată, se va putea obține avizul CSAT”, a mai spus președintele României.

Totuși, Teodorovici susține că suspendarea ședinței nu are temei legal, și a cerut desecretizarea stenogramei ședinței. „Suspendarea nu are temei legal. Opinia celor prezenți diferă față de opinia pe care președintele a exprimat-o public. E obligatoriu și de bun simț să cerem desecretizrea stenogramei CSAT”, a spus ministrul.

După ședința CSAT, mai mulți miniștri s-au strâns într-o ședință de guvern de urgență, potrivit Digi24. La reuniune a participat și Liviu Dragnea.

De altfel, ministrul Eugen Teodorovici a spus că rectificarea va fi adoptată oricum de Guvern, chiar dacă decizia CSAT va fi blocată, relatează Mediafax. „Categoric da”, a spus Teodorovici, întrebat despre o eventuală blocare a rectificării bugetare de decizia CSAT.

Rectificarea bugetară nu poate fi adoptată de Executiv fără avizul CSAT pentru bugetele instituțiilor care au atribuții în domeniul securității naționale. Consiliul Suprem de Apărare a Țării se întrunește marți, de la ora 13, iar pe ordinea de zi se regăsește și analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018.

Eugen Teodorovici, a declarat că va prezenta marți o variantă diferită a rectificării bugetare, cu alocări suplimentare pentru SIE, SPP și STS, dar care vor rămâne totuși pe minus, față de bugetele aprobate la începutul anului.

Ministerul Apărării și Ministerul Afacerilor Interne vor rămâne cu aceleași sume, precum cele prevăzute în rectificarea prezentată la 3 august, conform precizărilor făcute de ministrul Finanțelor. În plus, la Serviciul Român de Informații rămâne tăierea de 113 milioane de lei.

La Administrația Prezidențială a rămas diminuarea de peste 11 milioane lei a bugetului iar la Serviciul de Informații Externe "per ansamblu, structura rămâne cu un minus de 2,8 milioane de lei. La fel, Serviciul de Pază și Protecție are o modificare pozitivă, de plus 7,6 milioane lei, dar pe ansamblu rămâne cu minus de 15 milioane lei. Ultima structură, Serviciul de Telecomunicații Speciale, a fost o influență pozitivă de 2 milioane de lei la bunuri și servicii, în vederea derulării unor achiziții la fel în vederea preluării președinției Consiliului Uniunii Europene, dar pe ansamblu structura rămâne cu un minus de 14,1 milioane lei”, a declarat Eugen Teodorovici, la Antena 3.