Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, vrea impozitarea pensiilor speciale care depășesc 10.000 de lei cu o așa-zisă "taxă de solidaritate", dar și limitarea călătoriilor gratuite pe căile ferate pentru studenți.

"A fost o discuţie cu toţi colegii din CEx, legată în primul rând de modul în care propunerea noastră la Finanţe pentru partea de rectificare se va face, de fapt, principiile de bază care vor sta la baza acestei noi rectificări. (...) În primul, e vorba de ceea ce de foarte mulţi ani de zile români solicită, poate într-un mod justificat, e vorba de subiectul legat de pensiile speciale. Credem că o variantă normală ar fi aceea de a plafona la un nivel stabilit, noi am discutat azi în CExN pe baza a ceea ce MF a făcut ca propunere - un plafon de 10.000 de lei, iar pe ceea ce depăşeşte această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate", a declart Eugen Teodorovici.

El a mai susținut că "în acest fel se îndreaptă foarte multe lucruri", iar abordare este una "corectă şi logică".

De asemenea, acesta a propus în CExN și limitarea numărului de călătorii gratuite pentru studenți și vârsta până la care să se aloce aceste bilete gratuite pe calea ferată să fie de cel mult 26 de ani.

Putem să îl corelăm, şi cred că ar fi corect să facem acest lucru, de situaţia la învăţătură în universităţi, în facultăţi. Adică, totuşi, să nu avem studenţi repetenţi sau cu restanţe la nivelul facultăţilor, tocmai pentru a stimula, să zicem aşa, o astfel de măsură".

Totodată, ministrul Finanțelor vrea beneficii pentru studenții care nu sunt repetenți sau au nu restanțe și propune ca gratuitatea se extindă, în anumite cazuri, și la alte categorii sociale.