Potrivit The Times,România, Franţa şi Germania au cerut stoparea deschiderii unor noi capitole de negociere, până când se va ajunge la un acord privind drepturile europenilor care trăiesc în Regatul Unit. Autorităţile române neagă informaţia.

Marea Britanie vrea ca drepturile cetăţenilor europeni din Regat să fie garantate de instanțele britanice, în timp ce Uniunea Europeană se opune, pe motiv că, în timp, legislaţia Regatului Unit se poate schimba, relatează publicaţia britanică, preluată de Digi24.ro.

De asemenea, România Franţa şi Germania doresc clarificarea chestiunii notei de plată a Brexitului.

O prostie

Preşedintele Klaus Iohannis a calificat informaţia drept "o prostie": "România nu a blocat niciodată vreo negociere și nici nu are de gând să o facă. Și vă spun această treabă ca unul care este implicat în aceste chestiuni. Eu reprezint România în Consiliul European. România nu blochează nicio negociere, dar toți cei 27 care rămânem în Uniune după plecarea Marii Britanii am hotărât să numim o echipă de negociatori, o echipă care este foarte bine aleasă, o echip performantă. Și am dat acestei echipe un mandat: mandatul este de a negocia prima dată condițiile cele mai importante pentru ieșirea Marii Britanii din blocul european"

Şeful statului a subliniat că există mai multe capitole care trebuie negociate foarte bine chiar de la început.

"Este capitolul de libertatea de mișcare a persoanelor, adică românii de acolo să nu rămână izolați și să nu aibă condiții mai grele decât acum. Al doilea capitol se referă la obligațiile financiare. Dacă Marea Britanie se retrage, anumite obligații rămân. Aceste chestiuni trebuie foarte bine clarificate. Aceste chestiuni nu se negociază de fiecare țată în parte, ci de echipa stabilită de noi împreună”, a explicat președintele Iohannis.

O reacţie a avut şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

"Am remarcat deseori faptul că apar informaţii în Marea Britanie cu referire la România fără să aibă legătură cu declaraţii ale unor oficiali români. România nu a exprimat nicio poziţie cu privire la aceste negocieri, cel puţin la momentul actual. Ţara noastră e convinsă că reprezentanţii tuturor statelor membre vor face cel mai bun lucru pentru întreaba Europă. Noi ştim care sunt priorităţile noastre: asigurarea drepturilor cetăţenilor români care trăiesc în Marea Britanie, vorbim de peste 300.000 de persoane. Cu siguranţă, ne dorim ca să existe evoluţii importante în negocieri pe această materie, cum ne dorim şi pe celelalte dosare", a afirmat Negrescu.

România speră să se ajungă la un consens privind negocierile, a spus ministrul român, adăugând că acest consens presupune atingerea punctelor revendicate de foarte multe state membre, inclusiv de România.

 

"Dincolo de dialog avem nevoie de garanţii ferme, dar, mai ales, nu uităm că România are un parteneriat strategic cu Marea Britanie, un parteneriat extrem de important în domeniul securităţii şi privim relaţia noastră cu Marea Britanie într-o manieră foarte constructivă. Or în prezent ne aflăm în faza negocierilor, avem un negociator-şef, Michel Barnier, în care avem totală încredere şi acesta va exprima punctul de vedere al întregii Uniunii Europene şi, evident, vom asculta punctul de vedere pentru a lua o decizie",

a mai spus Victor Negrescu.

Oficialul a subliniat că singurul loc unde se poate lua o decizie şi unde va fi auzit punctul de vedere al României e Consiliul European, unde preşedintele va prezenta poziţia ţării noastre.