Potrivit The Times,România, Franța și Germania au cerut stoparea deschiderii unor noi capitole de negociere, până când se va ajunge la un acord privind drepturile europenilor care trăiesc în Regatul Unit. Autoritățile române neagă informația.

Marea Britanie vrea ca drepturile cetățenilor europeni din Regat să fie garantate de instanțele britanice, în timp ce Uniunea Europeană se opune, pe motiv că, în timp, legislația Regatului Unit se poate schimba, relatează publicația britanică, preluată de Digi24.ro.

De asemenea, România Franța și Germania doresc clarificarea chestiunii notei de plată a Brexitului.

O prostie

Președintele Klaus Iohannis a calificat informația drept "o prostie": "România nu a blocat niciodată vreo negociere și nici nu are de gând să o facă. Și vă spun această treabă ca unul care este implicat în aceste chestiuni. Eu reprezint România în Consiliul European. România nu blochează nicio negociere, dar toți cei 27 care rămânem în Uniune după plecarea Marii Britanii am hotărât să numim o echipă de negociatori, o echipă care este foarte bine aleasă, o echip performantă. Și am dat acestei echipe un mandat: mandatul este de a negocia prima dată condițiile cele mai importante pentru ieșirea Marii Britanii din blocul european"

Șeful statului a subliniat că există mai multe capitole care trebuie negociate foarte bine chiar de la început.

"Este capitolul de libertatea de mișcare a persoanelor, adică românii de acolo să nu rămână izolați și să nu aibă condiții mai grele decât acum. Al doilea capitol se referă la obligațiile financiare. Dacă Marea Britanie se retrage, anumite obligații rămân. Aceste chestiuni trebuie foarte bine clarificate. Aceste chestiuni nu se negociază de fiecare țată în parte, ci de echipa stabilită de noi împreună”, a explicat președintele Iohannis.

O reacție a avut și ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

"Am remarcat deseori faptul că apar informații în Marea Britanie cu referire la România fără să aibă legătură cu declarații ale unor oficiali români. România nu a exprimat nicio poziție cu privire la aceste negocieri, cel puțin la momentul actual. Țara noastră e convinsă că reprezentanții tuturor statelor membre vor face cel mai bun lucru pentru întreaba Europă. Noi știm care sunt prioritățile noastre: asigurarea drepturilor cetățenilor români care trăiesc în Marea Britanie, vorbim de peste 300.000 de persoane. Cu siguranță, ne dorim ca să existe evoluții importante în negocieri pe această materie, cum ne dorim și pe celelalte dosare", a afirmat Negrescu.

România speră să se ajungă la un consens privind negocierile, a spus ministrul român, adăugând că acest consens presupune atingerea punctelor revendicate de foarte multe state membre, inclusiv de România.

 

"Dincolo de dialog avem nevoie de garanții ferme, dar, mai ales, nu uităm că România are un parteneriat strategic cu Marea Britanie, un parteneriat extrem de important în domeniul securității și privim relația noastră cu Marea Britanie într-o manieră foarte constructivă. Or în prezent ne aflăm în faza negocierilor, avem un negociator-șef, Michel Barnier, în care avem totală încredere și acesta va exprima punctul de vedere al întregii Uniunii Europene și, evident, vom asculta punctul de vedere pentru a lua o decizie",

a mai spus Victor Negrescu.

Oficialul a subliniat că singurul loc unde se poate lua o decizie și unde va fi auzit punctul de vedere al României e Consiliul European, unde președintele va prezenta poziția țării noastre.