Tichetele de masă ar putea fi acordate sub formă de bani, a anunțat, luni, prim-ministrul Marcel Ciolacu. Decizia ar urma să fie luată ca urmare a creșterii comisioanelor de către companiile care tipăresc bonurile.

"Este o propunere, deoarece companiile care emit aceste tichete au ajuns, din informațiile pe care le am eu, la un comision destul de mare, 3% la emitere, 3% la colectare. Dacă nu înțelegem că nu putem să avem profit excepțional și poate și încadrat cu 1% și avem și doi angajați, eu astfel de smecherii nu le mai accept și atunci voi lăsa alternative", a spus Ciolacu, întrebat dacă tichetele de masă ar putea fi acordate sub formă de bani.

Premierul a declarat că măsura nu se va aplica și voucherelor de vacanță.

La finalul lunii iulie, Guvernul a aprobat majorarea cu 5 lei a unui tichet de masă, pentru că suma de 30 de lei este "mică pentru a asigura o masă decentă".

Astfel, printr-o OUG, Guvernul a decis valoarea unui tichet de masă de până la 35 lei/tichet masă/zi, începând cu data de 1 august 2023, respectiv 40 lei/tichet masă/zi, începând cu data de 1 ianuarie 2024.

"Valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre (respectiv semestrul II al anului 2022 - prezent) nu a înregistrat nici o creștere, deși prețul alimentelor cât și al utilităților au crescut semnificativ, astfel încât în prezent, valoarea unui tichet de masă care este de 30 lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În luna aprilie, Ministrul Finanțelor de atunci, Adrian Câciu, a prezentat propunerea de a mări cuantumul tichetelor de masă pentru bugetari la 35 de lei sau la 40 de lei. Discuția a avut loc la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social de la Guvern.