În marja inaugurării Centrului European de pregătire pentru F-16 din Baza 86 Aeriană, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut luni o întrevedere cu ministrul Apărării din Regatul Țărilor de Jos și cu ambasadoarea Statelor Unite la București.

Discuțiile dintre cei trei demnitari s-au axat pe rolul pe care Centrul de pregătire pentru F-16 îl va avea în arhitectura de securitate euroatlantică.

În cadrul convorbirilor a fost reafirmat că atât Țările de Jos, cât și Statele Unite ale Americii, sunt profund angajate în întărirea posturii aliate de apărare și descurajare a oricăror agresiuni în regiunea Mării Negre, fiind evidențiat rolul României de pilon de stabilitate și, în același de timp, de furnizor de securitate în regiune.

"România poate fi considerată un catalizator, un hub regional, care integrează eforturile aliate pentru a răspunde ferm și rapid specificului mediului de securitate regional. Centrul European de pregătire pentru F-16, o premieră în spațiul aliat european, este un model de colaborare și solidaritate între Aliați și statele partenere", a declarat ministrul Tîlvăr.

Ministra Ollongren a mulțumit României pentru decizia de a găzdui facilitatea de pregătire a piloților și a remarcat rapiditatea cu care România a reușit să integreze toate demersurile tehnice, logistice și juridice între cele două ministere și compania Lockheed Martin - ca producător al aeronavelor F-16 și al infrastructurii de antrenament.

În context, oficialul român a evidențiat rolul deosebit al celor 130 de geniști olandezi, care au contribuit la operaționalizarea Grupului de Luptă pentru apărare colectivă de pe teritoriul României, condus de Franța.

Ambasadoarea Kavalec a evidențiat multiplele aspecte pozitive asociate înființării și funcționării Centrului European de pregătire pentru F-16, atât pentru România, cât și pentru aliați și Ucraina.

La rândul său, ministrul Apărării a mulțumit pentru contribuțiile substanțiale ale SUA în securitatea regiunii Mării Negre și a României, unde sunt dislocați peste 3.000 de militari americani, în diferite baze.

Ministrul Tîlvăr a accentuat rolul esențial al SUA în sprijinirea Ucrainei, prin inițierea și coordonarea Grupului de contact pentru Ucraina și, în același timp, a salutat demersurile realizate de Olanda și Danemarca, în calitate de copreședinți ai Coaliției Internaționale F-16.