Președintele Klaus Iohannis i-a spus oficialului european că, în ultimii ani, democrația s-a consolidat semnificativ în România, iar spiritul civic al societății românești se manifestă tot mai activ, ceea ce arată o maturizare a acesteia.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, principalul subiect abordat în cadrul întâlnirii fiind  cel referitor la modificarea legilor justiţiei din România şi continuarea luptei anticorupţie, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele a subliniat că rămâne "puternic angajat" în respectarea statului de drept, în garantarea independenţei sistemului judiciar și în sprijinirea luptei împotriva corupţiei.

În ceea ce privește legile justiției, Iohannis a menționat că își dorește îmbunătățirea acestora, întrucât cetăţenii români au nevoie de legi bune, care să consolideze independența justiției și să garanteze funcționarea statului de drept.

Subliniind că eficiența activității Direcției Naţionale Anticorupţie în lupta împotriva corupției este de necontestat, președintele a arătat că, în ultimii ani, democrația s-a consolidat semnificativ în România, iar "spiritul civic al societății românești se manifestă tot mai activ, ceea ce arată o maturizare a acesteia".

"Preşedintele României a subliniat faptul că sistemul judiciar este independent pe deplin și funcţionează eficient, în acest context, menționând că va depune toate eforturile, în limita prerogativelor constituţionale, pentru a asigura funcționarea unui sistem judiciar independent în România și pentru a consolida statul de drept", se arată în comunicat.

La rândul să, prim-vicepreședintele Comisiei Europene a afirmat că România a făcut în ultimii ani paşi importanţi în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, dar a subliniat că, chiar dacă există un angajament ferm de a finaliza MCV în mandatul actualei Comisii Europene,  acest obiectiv va putea fi realizat numai după îndeplinirea integrală a tuturor condiţionalităţilor aferente.

Chiar dacă nu există niciun dubiu că justiţia este independentă, "atacurile publice din ultima vreme la adresa justiției creează o imagine negativă României", a avertizat Frans Timmermans.