Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat luni că nu a remarcat progrese de la publicarea raportului MCV privind România.

"Vreau să discut cu reprezentanții Guvernului român despre recomandările din raportul MCV. Am predat un document prim-ministrului și sper ca experții noștri se vor întâlni curând pentru a parcurge toate punctele. Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ceea ce privește domnia legii în România și vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupției nu este abandonată și va continua, deoarece este foarte important pentru viitorul acestei țări”, a declarat Frans Timmermans într-o declarație acordată presei, după ce i-a fost acordată distincția Doctor Honoris Causa de către Școala Națională de Studii Politice și Administrative, relatează Agerpres.

”Problema pentru mine este că, de la publicarea raportului MCV, nu am văzut progrese, am văzut doar un refuz al documentului Comisiei din partea Guvernului român. Vreau să ne așezăm și să parcurgem toate punctele din raportul MCV și să vedem dacă putem să le soluționăm. În spiritul cooperării, vreau să soluționăm aceste chestiuni. Dar vreau să fie foarte clar că aceste chestiuni sunt foarte serioase și vrem să vedem progrese", a mai spus  Timmermans.

Oficialul european s-a întrebat de ce Bucureștiul nu cere sfaturi, pentru a evita ”pași greșiți”: ”Dacă se ia în considerare adoptarea de noi prevederi legislative, de ce nu ni se cere sfatul, de ce nu se cere sfatul unui organism independent cu expertiză uriașă, care este Comisia de la Veneția, astfel încât să nu se facă pași greșiți? Suntem la dispoziția voastră să vă ajutăm și știm că este nevoie ca deciziile CCR să fie transpuse în legislație, dar hai să o facem într-un fel care să nu afecteze lupta împotriva corupției, respectând independența sistemului judiciar în România".

Guvernul a publicat un video fără sonor și un comunicat după întâlnirea dintre Viorica Dăncilă si Frans Timmermans: ”Discuțiile au fost constructive și au reprezentat o continuare a celor deja stabilite în cadrul întrevederii ce a avut loc la Bruxelles, săptămâna trecută. Ambele părți au apreciat că este nevoie de un dialog constructiv și au convenit asupra pașilor de urmat în perioada următoare. Cei doi oficiali au punctat nevoia unei bune cooperări intre Executivul României și Comisia Europeană. Cei doi înalți oficiali au agreat planul de lucru al experților români și europeni care vor avea deja o prima întâlnire săptămâna aceasta, pentru a găsi cele mai bune soluții”. 

Biroul de presă al Guvernului a mai comunicat  că cei doi oficiali se vor întâlni din nou săptămâna viitoare cu ocazia vizitei Vioricăi Dăncilă la Bruxelles.