Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene și candidatul socialiștilor europeni la șefia Executivului UE, a vorbit cu presa austriacă despre discuția de la Madrid cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

Într-un interviu acordat agenției austriece APA, Timmermans a spus că împreună cu șeful Partidului Socialiștilor Europeni (PES), Serghei Stanișev, și Udo Bullmann, liderul grupului socialiștilor din Parlamentul European, i-au transmis lui Dragnea că trebuie să respecte regulile pentru a rămâne membru al al familiei europene a PES.

„Noi am discutat deja personal la Madrid cu Dragnea, Stanișev, Bullmann și cu mine, și i-am spus în mod explicit. Eu l-am întrebat: Vrei să mai fii membru al acestui partid? Atunci trebuie să respecți regulile jocului. Pentru noi există limite. Un partid care nu respectă statul de drept și drepturile fundamentale nu aparține acestei familii”, a afirmat Timmermans, potrivit Agerpres.

Și Udo Bullmann a povestit recent, într-un interviu acordat EURACTIV, despre discuțiile cu PSD ale liderilor PES. „Când vorbim de problemele din România, am reacționat imediat, am avut un dialog deschis cu premierul (Viorica Dăncilă) în grupul S&D înainte de preluarea Președinției Consiliului UE; i-am scris o scrisoare în care ne exprimam îngrijorările în privința evoluțiilor legate de procedurile judiciare și reforma codurilor penale”.

Bullmann a adăugat că a discutat, împreună cu Frans Timmermans și Serghei Stanișev, șeful PES, la Madrid cu Liviu Dragnea și i-au spus clar liderului PSD că este nevoie ca România să se angajeze pe calea unei reforme care să includă implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.

În interviul acordat APA, Timmermans spune că obiectivul său este să devină președinte al Comisiei Europene, și a explicat cum intenționează să realizeze o majoritate în Parlamentul European - „cu partide progresiste și cu un program pozitiv”.

Candidatul socialiștilor nu crede că o alianță a partidelor de dreapta ar putea să-i trimită pe social-democrați pe locul al treilea în alegerile europene. „Știu: mulți alegători și alegătoare sunt dezamăgiți și atunci caută o alternativă. Naționaliștii sunt foarte buni în a demola, în a ataca, în a găsi țapi ispășitori, aceasta o pot face excelent. Însă pot ei să și construiască ceva? Aceasta este marea întrebare”, a mai arătat Timmermans.

Legat de faptul că el, personal, a devenit o țintă a premierului ungar Viktor Orban, Timmermans a subliniat că acest lucru nu îi răpește somnul. „În Comisie răspund de statul de drept. Sunt, din punct de vedere politic, cu adevărat neutru când este vorba despre aceste responsabilități. Că aceasta nu le place lui Kaczynski și lui Orban și lui Dragnea, o știu deja. Că aceștia, pe baza filosofiei lor politice, vin mereu cu atacuri la persoană, și asta o înțeleg, așa procedează politicienii”, a mai spus Timmermans.

Prim-vicepreședintele Comisiei a mai spus și că fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, care a fost pusă sub control judiciar de autoritățile române, va fi susținută de o majoritate a Parlamentului European pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European, și a calificat evenimentele din România ca îngrijorătoare.

În același interviu, el a afirmat că își propune să întărească și mai mult Uniunea Europeană, prin „mai multă justiție socială, mai multă taxare corectă, mai multă cooperare internațională, mai multă sustenabilitate”.

Interviul a fost acordat înaintea sosirii sale la Viena pentru pregătirea alegerilor europarlamentare împreună cu Partidul Social-Democrat austriac (SPOe, de opoziție).