Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene și candidatul socialiștilor europeni la șefia Executivului UE, a vorbit cu presa austriacă despre discuția de la Madrid cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

Într-un interviu acordat agenţiei austriece APA, Timmermans a spus că împreună cu șeful Partidului Socialiștilor Europeni (PES), Serghei Stanișev, și Udo Bullmann, liderul grupului socialiștilor din Parlamentul European, i-au transmis lui Dragnea că trebuie să respecte regulile pentru a rămâne membru al al familiei europene a PES.

„Noi am discutat deja personal la Madrid cu Dragnea, Stanişev, Bullmann şi cu mine, şi i-am spus în mod explicit. Eu l-am întrebat: Vrei să mai fii membru al acestui partid? Atunci trebuie să respecţi regulile jocului. Pentru noi există limite. Un partid care nu respectă statul de drept şi drepturile fundamentale nu aparţine acestei familii”, a afirmat Timmermans, potrivit Agerpres.

Și Udo Bullmann a povestit recent, într-un interviu acordat EURACTIV, despre discuțiile cu PSD ale liderilor PES. „Când vorbim de problemele din România, am reacționat imediat, am avut un dialog deschis cu premierul (Viorica Dăncilă) în grupul S&D înainte de preluarea Președinției Consiliului UE; i-am scris o scrisoare în care ne exprimam îngrijorările în privința evoluțiilor legate de procedurile judiciare și reforma codurilor penale”.

Bullmann a adăugat că a discutat, împreună cu Frans Timmermans și Serghei Stanișev, șeful PES, la Madrid cu Liviu Dragnea și i-au spus clar liderului PSD că este nevoie ca România să se angajeze pe calea unei reforme care să includă implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.

În interviul acordat APA, Timmermans spune că obiectivul său este să devină preşedinte al Comisiei Europene, și a explicat cum intenționează să realizeze o majoritate în Parlamentul European - „cu partide progresiste şi cu un program pozitiv”.

Candidatul socialiştilor nu crede că o alianţă a partidelor de dreapta ar putea să-i trimită pe social-democraţi pe locul al treilea în alegerile europene. „Ştiu: mulţi alegători şi alegătoare sunt dezamăgiţi şi atunci caută o alternativă. Naţionaliştii sunt foarte buni în a demola, în a ataca, în a găsi ţapi ispăşitori, aceasta o pot face excelent. Însă pot ei să şi construiască ceva? Aceasta este marea întrebare”, a mai arătat Timmermans.

Legat de faptul că el, personal, a devenit o ţintă a premierului ungar Viktor Orban, Timmermans a subliniat că acest lucru nu îi răpeşte somnul. „În Comisie răspund de statul de drept. Sunt, din punct de vedere politic, cu adevărat neutru când este vorba despre aceste responsabilităţi. Că aceasta nu le place lui Kaczynski şi lui Orban şi lui Dragnea, o ştiu deja. Că aceştia, pe baza filosofiei lor politice, vin mereu cu atacuri la persoană, şi asta o înţeleg, aşa procedează politicienii”, a mai spus Timmermans.

Prim-vicepreședintele Comisiei a mai spus și că fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a fost pusă sub control judiciar de autorităţile române, va fi susţinută de o majoritate a Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European, şi a calificat evenimentele din România ca îngrijorătoare.

În acelaşi interviu, el a afirmat că îşi propune să întărească şi mai mult Uniunea Europeană, prin „mai multă justiţie socială, mai multă taxare corectă, mai multă cooperare internaţională, mai multă sustenabilitate”.

Interviul a fost acordat înaintea sosirii sale la Viena pentru pregătirea alegerilor europarlamentare împreună cu Partidul Social-Democrat austriac (SPOe, de opoziţie).