Prim-vicepreședintele Comisiei Europene are programate întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă, dar și cu liderii celor două Camere ale Parlamentului.

Potrivit agendei comisarilor, publicată vineri de Comisia Europeană, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, se va afla joi, 1 martie, la București. În această zi, va fi primit la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis și va avea întrevederi cu premierul Viorica Dăncilă, cu liderul Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și cu cel al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu‎.

Pe 6 februarie, Timmermans l-a primit la Bruxelles pe Tudorel Toader, pentru a afla detalii despre modificările la legile justiției.

Luna trecută, Frans Timmermans și Jean-Claude Juncker au transmis o declarație în care au subliniat că "independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene".

"O condiție esențială pentru a putea renunța treptat la mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile. În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure transparența totală a procesului legislativ privind legile justiției și să țină seama în mod corespunzător de consultările desfășurate în cadrul acestuia", se arată în declarația celor doi lideri europeni.

În replică, Dragnea și Tăriceanu au transmis și ei o declarație comună în care au susținut că Executivul de la Bruxelles a fost incorect informat în privința transparenței dezbaterilor privind legile justiției.