Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene are programate întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă, dar şi cu liderii celor două Camere ale Parlamentului.

Potrivit agendei comisarilor, publicată vineri de Comisia Europeană, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, se va afla joi, 1 martie, la Bucureşti. În această zi, va fi primit la Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis şi va avea întrevederi cu premierul Viorica Dăncilă, cu liderul Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cu cel al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu‎.

Pe 6 februarie, Timmermans l-a primit la Bruxelles pe Tudorel Toader, pentru a afla detalii despre modificările la legile justiţiei.

Luna trecută, Frans Timmermans şi Jean-Claude Juncker au transmis o declaraţie în care au subliniat că "independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene".

"O condiție esențială pentru a putea renunța treptat la mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile. În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure transparența totală a procesului legislativ privind legile justiției și să țină seama în mod corespunzător de consultările desfășurate în cadrul acestuia", se arată în declaraţia celor doi lideri europeni.

În replică, Dragnea şi Tăriceanu au transmis şi ei o declaraţie comună în care au susţinut că Executivul de la Bruxelles a fost incorect informat în privința transparenței dezbaterilor privind legile justiției.