Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Günther Krichbaum, a relatat discuţia cu ministrul Justiţiei referitoare la candidatura Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European.

În cadrul vizitei la Bucureşti de săptămâna aceasta, delegaţia Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, s-a întâlnit şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care le-a spus că nu el a revocat-o pe Laura-Codruţa Kovesi de la şefia DNA, ci preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat dacă au discutat şi despre candidatura lui Kovesi la conducerea Parchetului European, deputatul german Günther Krichbaum a povestit ce a spus Tudorel Toader "textual": "M-aş bucura dacă ea (Kovesi) v-ar face şi dvs ceea ce ne-a făcut nouă".  

 În opinia lui Krichbaum, Germania şi Franţa ar putea ajunge la un compromis pentru numirea procurorului român.

"Competenţele doamnei Kovesi sunt fără nicio urmă de îndoială, este practic predestinată pentru această funcţie, şi eu mi-aş putea imagina că Germania şi Franţa ar putea ajunge la un compromis şi găsi o solutie de comun acord în favoarea candidatului român. Am adresat şi o solicitare ministrului român al Justiţiei de a se situa şi de a sprijini candidatul român pentru că este un candidat care are şanse, este candidat la o înaltă funcţie europeană şi ar ar fi practic oprit, puţin infrânat, de către propriii săi conaţionali", a precizat Krichbaum, într-o conferinţă de presă la Ambasada Germaniei.

Din punctul de vedere al politicianului german, "tot ce a făcut de fapt doamna Kovesi a fost să lupte pentru statul de drept, a combătut corupţia şi merită tot sprijinul".

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag a mai declarat că ar fi trebuit să se vadă şi cu ministrul de Interne, dar Carmen Dan a preferat să trimită un secretar de stat.

Ce spune Ministerul Justiţiei despre întrevedere

"Temele de discuție avansate de partea germană au făcut referire la reformele în domeniul justiției (independența justiției); rolul Direcției Naționale Anticorupție; efectele modificărilor Codului de procedură penală și ale legilor penale asupra cooperării în domeniul justiției și cel polițienesc în statele membre UE (mandatul european de arestare) și respectiv, punctul central al Președinției Consiliului UE: Europa valorilor comune", potrivit unui comunicat.

Tudorel Toader a subliniat faptul că activitatea Ministerului Justiției "se va înscrie într-un efort coerent de urmărire a obiectivului de consolidare a Uniunii Europene".

Totodată, în cadrul întrevederii de joi a fost evidențiat faptul că, "o politică europeană solidă în domeniul justiției va contribui la securitatea și creșterea economică în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri; principiile directoare rămânând aceleași, și anume: respect pentru valorile comune, drepturile și libertățile fundamentale și statul de drept; respect pentru diferitele tradiții și sisteme juridice ale statelor membre și continuarea consolidării încrederii reciproce între sistemele de justiție ale statelor membre.Întrevederea a  reprezentat o oportunitate de consolidare a relației de colaborare".