Ministrul Justiției a precizat că e prima dată când un demnitar de rang înalt pune în discuție respectarea și aplicarea legii fundamentale și respectarea unei decizii CCR.

"În lunga mea experiență în sistemul judiciar, cred că ce face președintele astăzi este cel mai periculos precedent pentru statul de drept. Este cel mai periculos precedent pentru că este prima dată când un demnitar de rang înalt, să nu spun de cel mai înalt nivel, pune în discuție respectarea și aplicarea legii fundamentale și aplicarea și respectarea și unei decizii a Curții Constituționale. Ministrul Justiției reprezintă o autoritate în sens constituțional, dar de data aceasta nerespectarea Constituției capătă dimensiunea unui diferend de rang constituțional între puterile statului și puterile statului urmează să caute soluție acestei nerespectări a deciziei", a declarat miercuri dimineață ministrul Justiției, relatează Mediafax.

Tudorel Toader a precizat, tot referitor la declarațiile de marți ale șefului statului, că avizul Consiliului Superior al Magistraturii este unul consultativ, ceea ce înseamnă că rolul CSM nici nu a crescut, nici nu a scăzut.

După publicarea motivării CCR în cazul revocării procurorului-șef al DNA, președintele Klaus Iohannis a avut marți prima reacție, precizând că a citit motivarea Curții Constituționale, dar mai are "un pic": "Vreau să spun din capul locului  că în această etapă, recunosc că motivarea aduce la suprafață mai multe întrebări decât clarificări, dar o aprofundare ulterioară ne duce mai aproape de adevăr. Vom vedea!"

"Putem să constatăm destul de ușor că PSD încearcă de o bună vreme încoace să amputeze puterile Președintelui. Atenție! Un partid, PSD, încearcă să amputeze puterile Președintelui României. De ce? Fiindcă Președintele României, actualul Președinte al României, evident că are în multe privințe altă părere decât majoritatea pesedistă din Parlament. Am văzut această dorință, prima dată vă amintiți probabil când s-a modificat legea ANCOM, unde președintele a fost scos din procedura de numire a Președintelui ANCOM. A continuat discuția chiar când s-au discutat legile justiției, unde puterea președintelui a fost diminuată față de situația anterioară din legile care au fost în vigoare.Și atunci se pune întrebarea: nu cumva aceste legi au fost modificate și pentru a diminua puterea Președintelui? Deci este clar că PSD încearcă cu toate mijloacele de care dispune să diminueze puterea Președintelui", a spus președintele.

"Din păcate, din păcate, decizia Curții Constituționale vine exact în aceeași linie și în aceeași logică de diminuare a rolului Președintelui în procedura de demitere a unui înalt procuror. Și de aici apar întrebările.Dacă citim motivarea, se pune întrebarea: care mai este statutul procurorilor în România? După această decizie mai sunt procurorii independenți, așa cum ni-i dorim ca să fie eficienți, de exemplu, în lupta anticorupție? Sau sunt duși procurorii mai degrabă în subordinea ministrului justiției decât sub autoritatea ministrului justiției, așa cum scrie în Constituție? Este o întrebare la care trebuie să răspundem", a mai spus Iohannis.

"Aavem un nou super-ministru al justiției? Avem un nou super-ministru al justiției care decide și Președintele execută?! Fără să se țină seama de avizul CSM?", s-a întrebat Klaus Iohannis.