Campania electorală pentru alegerile locale s-a desfășurat fără evenimente deosebite, iar numărul infracțiunilor constatate de lucrătorii MAI a scăzut cu 76% față de campania similară din 2012, susține ministrul Petre Tobă.

"Dacă ne raportăm la campania electorală aferentă alegerilor locale din anul 2012, am constatat o scădere de 62% a tuturor sesizărilor făcute în legătură cu procesul electoral. De asemenea, am constatat o scădere semnificativă, de aproximativ 76%, a tuturor infracțiunilor", a declarat Tobă, citat de Agerpres.

Ministrul Afacerilor Interne a adăugat că, în urma cercetărilor, s-au dispus măsuri preventive față de șapte persoane — patru persoane pentru fapte de corupere a alegătorilor și față de alte trei pentru fapte comise cu violență în legătură cu activitățile electorale.

"Acest lucru s-a datorat pe de o parte prevederilor legislative, a bunei organizări, dar și a evaluărilor permanente. Precizez că au fost făcute evaluări zilnice la nivelul conducerii MAI cu privire la toate aspectele de interes operativ care priveau situații de risc pentru ordinea publică. Ne dorim ca acest climat de siguranță publică să se păstreze și în următoarele ore, până la încheierea campaniei electorale și până la finalizarea votului, astfel încât la finalul procesului electoral să constatăm cu toții că aceste alegeri au fost organizate ireproșabil, fără niciun fel de probleme deosebite", a mai declarat Tobă.

În ceea ce privește scrutinul de duminică, peste 65.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi angrenați în asigurarea măsurilor pentru buna desfășurare a alegerilor locale.

La rândul său, Marcel Opriș, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, a precizat că sistemul informatic privind monitorizarea prezenței la urne și prevenirea votului ilegal nu comportă niciun risc, inclusiv unul de atac cibernetic.