UPDATETomac și Drulă cer demisia șefului AEP după ce ÎCCJ a validat Alianța Dreapta Unită
Liderul PMP, Eugen Tomac, și liderul USR, Cătălin Drulă, cer demisia președintelui Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, după ce ÎCCJ a validat marți alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei.
"Deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție privind validarea protocolului de constituire a Alianței Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, precum și anularea deciziei BEC prin care se hotărâse respingerea reprezentantul PMP în Biroul Electoral Central, sunt două decizii esențiale pentru democrația românească. Judecătorii au făcut dreptate și au transmis ceea ce noi spunem de doi ani, de când suntem hărțuiți prin instanțe printr-un lung șir de abuzuri procedurale, și anume că, în esență, tribunalele nu se pot substitui democrației", a transmis Tomac într-un mesaj pe Facebook.
El a adăugat că PMP a fost, în ultimii ani, ținta unor grupări politice cu funcții grele în stat, care au avut drept scop desființarea partidului.
"Deși PMP a avut două congrese prin care și-a ales conducerea și a respectat întocmai prevederile legale pentru a fi consemnate modificările în registrul partidelor politice, acestea au fost supuse unui întreg mecanism procedural bine gândit cu scopul de a tergiversa validarea în instanță a voinței membrilor PMP, chiar dacă legea spune că, în 15 zile, pe cale administrativă, trebuie publicate în registrul de la Tribunalul București deciziile congresului", a continuat el.
Șeful PMP a mai adăugat și că, după ce a anunțat public pe 17 iunie 2023, în cadrul Congresului USR, că PMP acceptă invitația de a fi parte la construcția unui pol de dreapta alături de USR și Forța Dreptei, împotriva lor a început "o adevărată campanie de hărțuire din partea actualei puteri".
El reamintește și că pe 5 iulie 2023, printr-o decizie abuzivă a președintelui AEP, Toni Grebla, a fost tăiată subvenția PMP. De asemenea, în luna iulie 2023, au fost declanșate controale din partea AEP, care s-au încheiat cu amenzi uriașe pe care a trebuit să le achităm în câteva zile.
"În toată această perioadă, AEP a încercat să acrediteze ideea falsă că PMP funcționează la limita legii, susținând că fostul președinte este reprezentantul partidului, creând un precedent periculos. Conform abordării Președintelui AEP, în perioada 10 aprilie 2022 când a fost ales până pe 14 decembrie 2022 când a fost consemnat în registrul partidelor politice, și Nicolae Ciucă, premier la acea vreme, și-ar fi însușit în mod ilegal calitatea de Președinte al PNL", a mai scris Eugen Tomac.
El acuză și că, tot sub coordonarea lui Toni Greblă, a fost elaborată Ordonanța de Urgență privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Prin acest act normativ, PMP, un partid europarlamentar, a fost scos din secțiile de vot, o premieră pentru alegerile europarlamentare din România.
"Tot la insistențele președintelui AEP și la solicitarea reprezentantului PSD, a fost respinsă propunerea de membru BEC din partea PMP. Decizia a fost anulată ieri de către Înalta Curte de Casație și Justiție. De asemenea, în baza unei sesizări a membrului PSD în Biroul Electoral Central și cu largul concurs al Președintelui AEP, Toni Greblă, a fost respinsă Alianța Dreapta Unită. Decizia BEC a fost anulată de Înalta Curte de Casație și Justiție, iar Dreapta Unită va fi pe buletinele de vot. Pentru toate aceste abuzuri, solicităm, imediat, DEMISIA Președintelui AEP, Toni Greblă. Pentru a avea parte de un proces electoral corect și transparent, avem nevoie de garanții reale, iar ele nu pot fi obținute decât prin plecarea de îndată din fruntea Autorității Electorale Permanente a domnului Toni Greblă", a conchis acesta.
Ulterior, Cătălin Drulă a cerut și el ca șeful AEP, Toni Greblă, să fie demis pentru că a fost, alături de reprezentantul PSD în BEC, cel mai aprig susținător al blocării alianței Dreapta Unită să participe la alegerile de pe 9 iunie.
"Demisia sau demiterea sa e un act obligatoriu pentru restabilirea minimei încrederi în procesul democratic din România. O coadă de topor a lui Marcel Ciolacu nu poate fi garantul unor alegeri libere. Nici pe 9 iunie, nici apoi, niciodată. Marcel Ciolacu și-a pus unealta șef la AEP ca să încerce să controleze procesul electoral cu câteva telefoane. Sub conducerea lui Greblă au comasat alegerile, au tăiat subvenția legală a PMP, au încercat să blocheze reprezentantul PMP în BEC și Alianța Dreapta Unită de la candidatură. Este un bilanț negru al unui servitor istoric al PSD. Șefia lui Greblă la AEP este o jignire la adresa democrației și a electoratului, iar ea trebuie să înceteze azi.”, afirmă Cătălin Drulă.
Comentarii