Guvernul îi va propune tot pe Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării și pe Mircea Drăghici la Transporturi, a declarat secretarul general al Executivului, Toni Greblă. Viorica Dăncilă i-a transmis președintelui o scrisoare în acest sens.

UPDATE

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis, în cursul zilei de astăzi, președintelui Klaus Iohannis, un răspuns oficial la scrisorile prin care șeful statului a prezentat motivările privind respingerea nominalizărilor miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării.

Documentul precizează faptul că cele două propuneri pentru funcțiile de ministru – Lia-Olguța Vasilescu și Mircea-Gheorghe Drăghici – îndeplinesc condițiile de legalitate prevăzute de art. 2 din Legea nr. 90/2001, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, persoanele propuse nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

”Având în vedere faptul că cele două propuneri respectă toate condițiile prevăzute de Constituția României, republicată, și de legile organice aplicabile, reiterez solicitarea de emitere a decretelor prezidențiale de numire a doamnei Lia-Olguța Vasilescu în funcția de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici în funcția de ministru al Transporturilor și, totodată, să înceteze efectele Decretului Președintelui României nr.46/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar și ale Decretului Președintelui României nr.47/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar”, se arată în documentul oficial transmis Administrației Prezidențiale de către Dăncilă.

 

***

"Motivarea refuzului de numire a celor doi miniștri nu are de-a face cu legea", a susținut la EuropaFM Toni Greblă, după ce președintele Klaus Iohannis i-a transmis premierului Viorica Dăncilă motivele refuzului semnării decretelor pentru numirea lui Vasilescu și a lui Drăghici.

”În plus, a apărut decizia CCR care, chiar dacă interpretează Constituția, îl obligă pe președinte la a respecta o anume modalitate de rezolvare a acestei situații. Așa că vom reitera propunerile de numire a celor doi în funcțiile de miniștrii. Iar dacă președintele va refuza, vom sesiza CCR”, a mai spus Greblă.

El a precizat că, cel mai probabil, propunerea îi va fi trimisă lui Iohannis în cursul zilei de joi.

La Ministerul Dezvoltării și la cel al Transporturilor sunt miniștri interimari, Eugen Teodorovici, respectiv, Rovana Plumb, după ce președintele Iohannis a acceptat pe 3 ianuarie demisiile miniștrilor Paul Stănescu și Lucian Șova

Pe 4 ianuarie, Iohannis a anunțat că refuză propunerile făcute de Guvern pentru conducerea celor două ministere.