Traian Băsescu a declarat, vineri, că s-a înscris în PMP,printre motive fiind denigrarea mandatelor de președinte și negarea transformărilor din România în cei 10 ani,dar și faptul că nemaiputând lăsa moștenire un PDL,vrea să lase o mișcare populară.

„Sincer n-am crezut că după ce îmi termin mandatul de președinte al României mă voi mai înscrie în vreun partid. Viața însă mă obligă să o fac și am câteva motive pentru acest lucru”, a afirmat președintele Traian Băsescu, într-o conferință de presă.

"Voi rămâne un politician extrem de incomod", "fără să vreau război, dar niciodată nimeni n-o să-mi închidă gura", a avertizat Băsescu.

Fostul președinte a explicat că primul și cel mai important motiv al revenirii sale în viața politică este legat de ceea ce se întâmplă începând cu 22 decembrie 2014: „o campanie furibundă de denigrare a celor două mandate pe care le-am avut la Cotroceni, o negare a tranformărilor prin care a trecut țara în acest interval de 10 ani, transformări extrem de importante care au consolidat statul de drept”.

El a mai evocat și „efortul uriaș” pe care îl depun trusturi mass-media, dar, spre suprinderea sa, și instituții ale statului, pe care le-a consolidat în timpul mandatelor, „pentru discreditarea mea personală”.

În aceste condiții, Băsescu a spus că singura soluție pe care o are este să revină în viața politică, pentru a-și apăra cele două mandate și pe sine „în fața valului de denigrare”. Fostul șef al statului a mai spus că se încearcă și o "discreditare" a persoanei sale de către instituții media și ale statului.

Obiectiv: apărarea drepturilor omului

Al doilea motiv invocat de fostul președinte se referă faptul că eforturile de consolidare a instituțiilor statului nu au inclusiv și cerința respectării drepturilor omului.

„Întotdeauna în cei 10 ani am vorbit despre nevoia de consolidare a instituțiilor, despre nevoia de a avea instituții puternice, despre nevoia de a fărâma pur și simplu rețele de corupție sau de a aduce în fața justiției oameni corupți. Dar niciodată n-am vorbit consistent că în paralel cu consolidarea instituțiilor trebuie dezvoltată responsabilitatea pentru drepturile omului”, a spus Băsescu.

El a subliniat că „omul și când e vinovat are dreptul la o anchetă corectă și la un proces corect, criticând procesele determinate de „campanii mass-media după care să se iau magistrații” și dau decizii împotriva vieții și libertății unei persoane.

Prin urmare, fostul președinte a anunțat că apărarea drepturilor omului va fi un obiectiv al său din noua calitate de politician de opoziție.

Instituțiile statului au revenit la vechile „năravuri"

Un alt argument pentru înscrierea în PMP: propriile sale „pățanii”.

Băsescu s-a plâns de faptul că în ultimele 11 luni a fost supus „unei hăituiri” despre care a crezut că nu mai e posibilă în România după cei 10 ani de mandat, când instituțiile ar fi trebuit să înțeleagă că sunt limite.

„Se parte că abia au așteptat eliberarea locului de la Cotroceni pentru a reveni la vechile năravuri: să fie folosite ca instrumente de prigoană ale politicienilor incomozi”, a subliniat fostul președinte.

El a adăugat că tactica de a-i închide gura a revenit, ceea ce înseamnă că „am avut dreptate când am spus că nu am înfrânt sistemul, ci doar l-am îngenunchiat”.

„Imediat ce am plecat s-a ridicat din nou în picioare. Sistemul trebuie să înțeleagă că democrația nu-i facultativă, că oamenii nu pot fi hărțuiți doar pentru că așa vrea un șef de instituție”, a declarat Băsescu.

Fostul șef al statului a mai spus că trăiește pe pielea sa eficiența extraordinară pe care a dat-o instituțiilor, dar nu a avut în vedere că acestea vor încălca „brutal” drepturile omului.

Totodată, Traian Băsescu a subliniat că există și un „motiv major” al revenirii în politică: „nemaiputând lăsa moștenire un PDL, o să las o mișcare populară”.