Traian Băsescu a declarat, vineri, că s-a înscris în PMP,printre motive fiind denigrarea mandatelor de preşedinte şi negarea transformărilor din România în cei 10 ani,dar şi faptul că nemaiputând lăsa moştenire un PDL,vrea să lase o mişcare populară.

„Sincer n-am crezut că după ce îmi termin mandatul de preşedinte al României mă voi mai înscrie în vreun partid. Viaţa însă mă obligă să o fac şi am câteva motive pentru acest lucru”, a afirmat preşedintele Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă.

"Voi rămâne un politician extrem de incomod", "fără să vreau război, dar niciodată nimeni n-o să-mi închidă gura", a avertizat Băsescu.

Fostul preşedinte a explicat că primul şi cel mai important motiv al revenirii sale în viaţa politică este legat de ceea ce se întâmplă începând cu 22 decembrie 2014: „o campanie furibundă de denigrare a celor două mandate pe care le-am avut la Cotroceni, o negare a tranformărilor prin care a trecut ţara în acest interval de 10 ani, transformări extrem de importante care au consolidat statul de drept”.

El a mai evocat şi „efortul uriaş” pe care îl depun trusturi mass-media, dar, spre suprinderea sa, şi instituţii ale statului, pe care le-a consolidat în timpul mandatelor, „pentru discreditarea mea personală”.

În aceste condiţii, Băsescu a spus că singura soluţie pe care o are este să revină în viaţa politică, pentru a-şi apăra cele două mandate şi pe sine „în faţa valului de denigrare”. Fostul şef al statului a mai spus că se încearcă şi o "discreditare" a persoanei sale de către instituţii media şi ale statului.

Obiectiv: apărarea drepturilor omului

Al doilea motiv invocat de fostul preşedinte se referă faptul că eforturile de consolidare a instituţiilor statului nu au inclusiv şi cerinţa respectării drepturilor omului.

„Întotdeauna în cei 10 ani am vorbit despre nevoia de consolidare a instituţiilor, despre nevoia de a avea instituţii puternice, despre nevoia de a fărâma pur şi simplu reţele de corupţie sau de a aduce în faţa justiţiei oameni corupţi. Dar niciodată n-am vorbit consistent că în paralel cu consolidarea instituţiilor trebuie dezvoltată responsabilitatea pentru drepturile omului”, a spus Băsescu.

El a subliniat că „omul şi când e vinovat are dreptul la o anchetă corectă şi la un proces corect, criticând procesele determinate de „campanii mass-media după care să se iau magistraţii” şi dau decizii împotriva vieţii şi libertăţii unei persoane.

Prin urmare, fostul preşedinte a anunţat că apărarea drepturilor omului va fi un obiectiv al său din noua calitate de politician de opoziţie.

Instituţiile statului au revenit la vechile „năravuri"

Un alt argument pentru înscrierea în PMP: propriile sale „păţanii”.

Băsescu s-a plâns de faptul că în ultimele 11 luni a fost supus „unei hăituiri” despre care a crezut că nu mai e posibilă în România după cei 10 ani de mandat, când instituţiile ar fi trebuit să înţeleagă că sunt limite.

„Se parte că abia au aşteptat eliberarea locului de la Cotroceni pentru a reveni la vechile năravuri: să fie folosite ca instrumente de prigoană ale politicienilor incomozi”, a subliniat fostul preşedinte.

El a adăugat că tactica de a-i închide gura a revenit, ceea ce înseamnă că „am avut dreptate când am spus că nu am înfrânt sistemul, ci doar l-am îngenunchiat”.

„Imediat ce am plecat s-a ridicat din nou în picioare. Sistemul trebuie să înţeleagă că democraţia nu-i facultativă, că oamenii nu pot fi hărţuiţi doar pentru că aşa vrea un şef de instituţie”, a declarat Băsescu.

Fostul şef al statului a mai spus că trăieşte pe pielea sa eficienţa extraordinară pe care a dat-o instituţiilor, dar nu a avut în vedere că acestea vor încălca „brutal” drepturile omului.

Totodată, Traian Băsescu a subliniat că există şi un „motiv major” al revenirii în politică: „nemaiputând lăsa moştenire un PDL, o să las o mişcare populară”.