Eurodeputatul PPE a declarat miercuri că Parlamentul European trebuie să comunice PSD că poate face doar ce e legal și că a câștigat alegerile, nu justiția.

”Partidul Social-Democrat susține că face reforma justiției, că aliniază justiția la normele europene. Dar cine poate avea încredere în PSD? Poți oare lăsa un hoț să stabilească prețurile în magazinul din care fură? Nu, pentru că va declara totul gratuit. Normele europene invocate de PSD nu spun că un guvern poate schimba legile pentru a fi scutit de ele…PSD a câștigat alegerile după ce a promis bani, prosperitate, plus marea cu sarea. Însă prima decizie a guvernului: a modificat legi pentru infracțiuni din dosarele liderilor PSD. Abuzul în serviciu a fost șters, iar pragul de la care începe delapidarea a fost mărit. Modificările aduse de PSD legilor justiției fac din procurori anchetatori la mâna șefilor și supun anchetele unui nou organism de control. PSD a schimbat două guverne într-un an, pentru că nu au putut să-I scutească de lege pe liderii PSD. Parlamentarii PSD au respins solicitările de trimise procurori, când acestea îi priveau pe liderii PSD. Acum, anchetați penali sunt membri ai guvernului. Întrebat de ce PSD numește în guvern oameni cu dosar, un lider al partidului (Codrin Ștefănescu - n.r.) a răspuns: «Pentru că putem». Mai bine spunea: pentru că putem să-i scăpăm. Parlamentul European trebuie să comunice PSD că poate numai ce e legal și că a câștigat alegerile, nu justiția”, a declarat Traian Ungureanu, în cadrul dezbaterii din plenul PE privind legile justiției din România.

În ceea ce privește legarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, el a spus că ar fi greșită, deoarece ar pedepsi cetățenii, ”și nu un guvern care își exercită capacitatea de a forța legea”.