Luni, în prima zi a noii sesiune parlamentare, mai mulți senatori și deputați și-ai anunțat demisia din SOS România, partidul extremist condus de eurodeputata Diana Șoșoacă.

În ședința de la Camera Deputaților, Andrei Cosmin (Tulcea), Alexandru Băișanu (Suceava), Alexandrin Moiseev (Botoșani) și Ecaterina-Mariana Szoke (Galați) au anunțat că demisionează și devin neafiliați.

Senatorii SOS România Ionel Carp (Tulcea) și Daniel-Paul-Romeo Gheorghe (Neamț) și-au anunțat demisia din grupul parlamentar.

Trei dintre deputații care au demisionat, au transmis vineri printr-un comunicat de presă că, "în ciuda acuzelor nefondate, nu am migrat spre altă formațiune și am luat această decizie în mod independent și în baza unor argumente concrete".

Ei spun că această hotărâre a fost luată cu "deplină asumare, în spiritul onestității și verticalității pe care le-am promis alegătorilor noștri încă de la începutul acestui mandat".

EURACTIV România scria tot luni că, potrivit unor surse politice, pentru că majoritatea PSD-PNL-UDMR este firavă, în special social-democrații au făcut presiuni asupra membrilor SOS și POT să treacă la PSD, iar demisionarii din partidul Dianei Șoșoacă ar urma ca în viitorul apropiat să devină, cel mai probabil, membri în grupurile PSD.

Deputații explică faptul că motivul principal al demisiilor este "incompatibilitatea profundă cu abordarea și ideile promovate de doamna Diana Șoșoacă".

"Nu putem accepta și nu putem fi de acord cu manifestări extremiste, antisemite și antidemocratice. Ne-am angajat să reprezentăm un conservatorism autentic, bazat pe respect, patriotism și promovarea valorilor naționale într-un mod civilizat și coerent, nu prin scandal și agresivitate. Totodată, dorim să subliniem comportamentul abuziv pe care doamna Șoșoacă l-a manifestat în raport cu parlamentarii propriului partid. Jignirile, limbajul grobian, acuzațiile nefondate și o atitudine dictatorială au transformat colaborarea în cadrul acestui grup parlamentar într-un exercițiu imposibil. Considerăm că adevăratul patriotism se demonstrează prin proiecte concrete, inițiative legislative solide și dialog constructiv, nu prin excese verbale și conflicte sterile", se arată în comunicatul transmis de Ecaterina Mariana Szoke, Cosmin Andrei și Alexandrin Moiseev.