Premierul Florin Cîțu i-a cerut vicepremierului Dan Barna un raport pe trei teme semnalate azi de Vlad Voiculescu. Altfel, el cred că guvernarea funcționează foarte bine, în timp USR PLUS vrea alt prim-ministru.

Întrebat la Cluj despre acuzațiile lui Vlad Voiculescu privind raportarea greșită a deceselor din cauza COVID-19, premierul Florin Cîțu a declarat că lucrurile sunt ”foarte importante și trebuie clarificate, dacă este așa”: ”Eu îi cer public vicepremierului Dan Barna, care e coordonatorul Ministerului sănătății, și a fost de la începutul anului, să ne spună dacă știa despre aceste lucruri și ce măsuri a dispus. Îi cer public să prezinte în ședința de Guvern”.

Rugat să comenteze afirmația fostului ministru al sănătății, potrivit căreia ”fiecare accident din Sănătate a fost manipulat politic”, Cîțu a cerut din nou un raport: ”Mai avem pentru domnul vicepremier încă un raport de prezentat ... dacă avea cunoștință de aceste acuzații și cu ce soluții a venit. Și sunt foarte serios aici”. 

Și în privința acuzațiilor privind mafia din Sănătate, Florin Cîțu i-a cerut lui Dan Barna ”să prezinte public și în ședința de Guvern tot ceea ce știa despre mafia din Sănătate și dacă i s-a adus la cunoștință acest lucru și ce măsuri a dispus pentru a elimina mafia din Sănătate”.

În final, Cîțu a precizat că Barna ”nu trebuie să vină cu trei rapoarte, poate să vină cu un singur raport ... dar, dacă dorește trei, e foarte bine și trei”.

Totodată, premierul a spus că în nicio ședință de Guvern nu a fost prezentată o notă de informare sau măsuri privind aspectele semnalate de Vlad Voiculescu în conferința de presă de astăzi.

”Poți să faci reformă cu propriul aparat administrativ ... singura reorganizare care a redus cheltuieli și a redus numărul de directori generali a fost făcută de mine anul trecut, când eram ministrul finanțelor publice”, a mai spus Florin Cîțu, rugat să comenteze mai multe acuzații lansate de fostul ministru al sănătății. 

Concluzia lui Cîțu a fost că ”guvernarea funcționează foarte bine”, cu rezultate, lucru care se vede în creșterea economică, veniturile la buget, încrederea și estimările instituțiilor internaționale.

În cealaltă tabără, lucrurile se văd altfel.

Într-o intervenție la Digi 24, europarlamentarul USR PLUS Dragoș Tudorache a declarat că premierul trebuie înlocuit:

”Asta e poziția noastră, cu această poziție vom merge luni la discuțiile din coaliție. Florin Cîțu nu mai poate gestiona acest guvern pentru că a ignorat normele elementare pe care le-am pus la fundamentul acestei coaliții. Nu suntem în punctul în care să desemnăm un nou ministru la Sănătate, pentru că primul lucru pe care trebuie să îl rezolvăm este un nou premier. După ce vom stabili în coaliție cine va fi noul premier, atunci vom stabili și un înlocuitor pentru funcția de ministru”.

Orban, regretat de USR PLUS

Deputatul USR PLUS Iulian Bulai a declarat că cei din USR PLUS l-au reevaluat pe Ludovic Orban, pe care în toamnă l-au refuzat pentru funcția de premier. 

”L-am cunoscut mult mai bine pe Ludovic Orban în ultimele patru luni și îți dai seama de faptul că poate că noi am greșit în decembrie, când am spus fără Ludovic. Domnul Orban este un om cu o experiență politică uriașă. Mai este un fenomen pe care l-am remarcat: există sincope în actul guvernării, atunci când puterea executivă nu este deținută de către aceeași persoană care deține puterea politică în cadrul partidului cel mai mare din coaliția de guvernare care dă premierul”, a declarat la RFI Iulian Bulai.

Cîțu - Un zoombie politic

Cătălin Drulă, vicepreședinte USR PLUS și ministru al transporturilor, îl critică dur pe premierul Florin Cîțu pentru demiterea lui Vlad Voiculescu, într-un interviu acordat G4Media.

”Un zombie politic”, îl caracterizează Drulă pe Cîțu, arătând că acesta și-a pierdut încrederea principalului partener de coaliție.

Întrebat despre un eventual vot al USR PLUS la moțiunea de cenzură anunțată de PSD, Cătălin Drulă a spus că ”În politică toate opțiunile trebuie să fie masă, dar cred că suntem departe”.