Ministrul Justiției a spus că nu știe de unde vin aceste dezinformări și a anunțat că va înființa un departament la minister care să răspundă ”acelor mesaje care nu concordă cu realitatea”.

Întrebat, într-o declarație pentru jurnaliștii români, dacă are senzația că există dezinformări la nivel european legate de situația din România, Tudorel Toader s-a declarat ”convins” că există astfel de dezinformări, transmite Agerpres.

"N-am senzația, am convingerea. Nu știu din ce provine (această convingere - n.r.), dar cu siguranță - din moment ce mai mulți discută aceeași problemă, și înțelegerea, percepția (...) e diferită - e ceva. Din necunoaștere sau din dezinformare, poate și din alte considerente", a declarat jurnaliștilor români Tudorel Toader, după o întâlnire cu ușile închise cu Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European.

El a susținut că eurodeputații cu care s-a întâlnit marți "au acordat atenție explicațiilor, spuselor mele, ceea ce cred că este bine, ceea ce cred că poate fi de natură să ducă la mai buna înțelegere a modificărilor".

În acest context, Toader a anunțat că va face un departament, un colectiv de comunicare la Ministerul Justiției ”pentru ca să comunicăm mai mult, poate mai bine, eventual poate - ceea ce nu am făcut până acum - să răspundem acelor mesaje care nu concordă cu realitatea, fără ca să fac referire la ceva anume".

Referitor la întrevederea cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, oficialul român a susținut că a fost una lămuritoare, în care a încercat să aducă un plus de înțelegere cu privire la mecanismul de legiferare din România, legile justiției, modificările Codului Penal, modificările la conflictul de interese și incompatibilități. Personal, cred că a fost bine", a mai declarat Toader.

Întrebat dacă a discutat cu Frans Timmermans despre schimbul recent de replici între Comisia Europeană și președintele Camerei Deputaților și al PSD, Liviu Dragnea, și președintele Senatului și al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, privind informarea Comisiei Europene, Toader a răspuns că fiecare trebuie "să se manifeste în limita competențelor pe care le are".

Întâlnirea cu Timmermans nu figurează pe agenda liderului european

Cum nu avem decât varianta unei părți, e greu să ne facem deocamdată o idee despre discuția prelungită dintre Toader și Timmermans. Pe agenda oficială a prim-vicepreședintelui Comisiei Europene nu a apărut nimic despre întâlnire, nici înainte, nici după. Nici măcar pe Twitter nu este postat nimic, deși Timmermans are obiceiul de a marca astfel de întrevederi, chiar și cu o simplă fotografie. În schimb, oficialul european are anunțată pentru joi o întrevedere cu șeful diplomației poloneze, Jacek Czaputowicz.

Pe lângă întrevederea cu Timmermans, Toader a participat la dezbaterea ”Threats to the rule of law by the Romanian justice system reform” din cadrul reuniunii Grupului Politic S&D, la reuniunea Biroului Grupului Politic S&D și s-a văzut cu co-președinții Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni.

Noi întâlniri pentru miercuri

Tudorel Toader a anunțat că mai are cinci întâlniri miercuri, dar a refuzat să spună dacă se va vedea și cu popularii, afirmând doar că e dispus să se întâlnească cu orice vrea să aducă ce are de spus.

Nu este clar încă dacă va putea lua cuvânt și în dezbaterea din plenul PE privind legile Justiției. Întrebat dacă va merge, Toader a declarat: ”Cu siguranță, voi merge”. Nu a putut însă să spună dacă va fi lua cuvântul, precizând doar că va respecta regulamentul.