Coaliţia de guvernare PSD-ALDE îl propune pe fostul judecător CCR Tudorel Toader pentru postul de ministru al Justiţiei, în timp ce Rovana Plumb se va ocupa de fondurile UE. Alexandru Petrescu se mută la IMM-uri de la Economie, unde vine Mihai Tudose

UPDATE 17:00

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anunțat, la finalul unei şedinţe a conducerii PSD, că propunerile de miniștri au fost votate în unanimitate de Comitetul Executiv Național al Partidului Social Democrat.

Grindeanu a precizat că schimbarea de la Ministerul Fondurilor Europene se datorează faptului că PSD consideră prioritar domeniul atragerii de fonduri UE. „Am vrut să întărim echipa prin cooptarea unui membru de partid cu greutate”, a spus premierul, adăugând că actuala deţinătoare a portofoliului, Mihaela Toader, „rămâne în echipă, face parte din echipă”. 

+++++

Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat miercuri lista noilor nominalizări pentru portofoliile Justiţie, Fonduri Europene, Economie şi Mediul de Afaceri, au declarat pentru Agerpres surse politice. Astfel, s-a validat nominalizarea lui Tudorel Toader pentru funcţia de ministru al Justiţiei, rămasă vacantă în urma demisiei lui Florin Iordache şi ocupată interimar de Ana Birchall. 

Forul de conducere social-democrat a mai aprobat nominalizarea Rovanei Plumb pentru funcţia de ministru delegat al Fondurilor Europene. Mihai Tudose este nominalizat pentru funcţia de ministru al Economiei, iar Alexandru Petrescu pentru cea a ministrului pentru Mediu de Afaceri, funcţie rămasă vacantă în urma demisiei lui Florin Jianu.

+++

Totodată, social-democratul Mihai Tudose ar putea fi propus pentru postul de ministru al Mediului de Afaceri şi Antreprenoriat. Pentru acest post este vehiculat şi numele Rovanei Plumb. O altă variantă ar fi ca Rovana Plumb să o înlocuiască pe Mihaela Toader în funcţia de ministru delegat pentru Fonduri europene. 

Potrivit Digi 24, Alexandru Petrescu ar urma să fie mutat de la Economie la IMM-uri, după demisia lui Florin Jianu, iar Ministerul Economiei să fie preluat de Mihai Tudose.

Numirea lui Tudorel Toader urmează a fi validată conform protocolului de funcţionare al coaliţiei şi de structurile de conducere ale PSD şi ALDE şi trimisă şefului statului.

Numele succesorului lui Florin Iordache va fi anunţat după şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CEx) a PSD, care a început la ora 12:00.

În cadrul şedinţei se va discuta şi despre posibila excludere din partid a primarului de Iasi, Mihai Chirica, sau sancţionarea acestuia.

Fostul judecător CCR, Tudorel Toader, a declarat, marţi, pentru Mediafax, întrebat despre eventuala sa nominalizare pentru a ocupa postul de ministru al Justiţiei, că trebuie aşteptată ziua de miercuri, când premierul va face oficial propunerea, el confirmând că se va deplasa la Bucureşti.