Ministrul Justiţiei a declarat că la fel cum "justiţia scârţâie din toate încheieturile" şi la CSM "ceva scârţâie", precizând că atât timp cât Inspecţia Judiciară este în subordinea CSM, are rezerve că instituţia este total independentă.

"M-aş bucura dacă opinia publică ar întelege ce spuneam la debutul mandatului, faptul că în România justiţia scârţâie din toate încheieturile. Trebuie resetată, readusă pe făgaşul normal, în paramentri constituţionali. Ce se poate înţelege de la CSM este că ceva scârţâie şi acolo. Câtă vreme CSM adoptă regulamentul de organizare şi funcţionare a Inspecţiei Judiciare, câtă vreme CSM trebuie să valideze rezultatele controlului Inspecţiei Judiciare, am mari rezerve asupra faptului că Inspecţia Judiciară e cu adevărat independentă. (...) Părerea mea este ca Inspecţia Judiciară că intre la Ministerul Justiţiei cu toate garanţiile de independenţă", a declarat luni seara, la Antena 3, Tudorel Toader, citat de Mediafax.

Referitor la eliminarea președintelui din procedura de numire a șefilor în justiție, Toader a dat vina pe MCV.

"Preşedintele este cel mai votat, dar cel mai politic. Noi suntem încă sub monitorizare MCV. Prima recomandare (din cadrul MCV) este instituirea unui mecanism transparent de numire a procurorilor de rang înalt. Din moment ce MCV ne recomandă să găsim o procedură transparentă, departe de ingerinţele politice, înseamnă că e o problemă la nivelul actualei reglementări, pe care noi vrem să o îmbunătăţim", a explicat Tudorel Toader.

În legătură cu opiniile referitoare la modificarea legilor justiţiei, exprimate public, ministrul Justiţiei susţine că dispoziţia procurorului Augustin Lazăr de a convoca procurorii din ţară iese din cadrul atribuţiilor legale şi constituţionale.

Ministrul s-a referit și la refuzul procurorului-șef al DNA de a se duce la comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din 2009.

”CCR se va pronunţa dacă cineva, indiferent de demnitate, poate să refuze o comisie parlamentară. În state cu democraţie consolidată se prezintă în faţa unei comisii şi şefii de stat, pentru că sub jurămând au obligaţia de a spune adevărul. Eu aştept să văd dacă va fi sesizată CCR. (...) Dacă se va pronunţa şi va spune că a fost un conflict, vom înţelege şi noi că nimeni nu e mai presus de lege, nimeni nu este în afara legii. Cred că soluţia nu poate fi decât de constatare a conflictului", a susțint Tudorel Toader.

Întâlnire cu Hans Klemm

Oficialul s-a referit și la întâlnirea de marți cu ambasadorul american, precizând că ea are loc la cererea lui Hans Klemm.

"Poate că este îngrijorat de faptul că (...) nu am propus sistemul cel mai democratic, din Statele Unite, prin care procurorul general este numit de către Senat. Și atunci, dacă este să spulberăm îngrijorarea, mă gândesc să propun și eu ca procurorul general din România să fie propus de către Senat, să avem o echivalență a procedurilor și să tindem și noi spre același standard de democrație", a spus Toader, conform Agerpres.