Camera Deputaților dezbate marți moțiunea simplă depusă de PNL și USR împotriva ministrului Justiției, intitulată "Tudorel Toader şi PSD-ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie!”.

UPDATE

La final a luat cuvântul şi Florin Iordache pentru a-i face o serie de reproşuri ministrului Justiţiei. Printre altele, el s-a arătat nemulţumit de faptul că Toader a dat înapoi în cazul delegărilor de la parchete, astfel că s-ar putea repeta situaţia de la DNA, condusă de la demiterea Laurei Codruţa Kovesi de un interimar.

"Domnule ministru, înainte de a da lecții la televizor, ar fi trebuit să procedați ca doamna Dăncilă, care a inițiat consultări cu magistrații și a dezamorsat criza din justiție...Dvs. aţi venit şi ne-aţi prezentat un proiect şi apoi aţi trimis-o tot timpul pe dna secretar Mariana Moţ", i-a mai spus Iordache ministrului Justiţiei.

Totodată, el i-a cerut ministrului să spună când dă OUG pe codurile penale: "Eu şi colegii mei din PSD am luat voturi să fim la putere şi să îndeplinim ceea ce am promis. Noi am promis o justiţie în slujba cetăţeanului, o justiţie astfel încât să nu mai existe abuzuri în justiţie, domnule ministru. Cred că dvs şi noi avem o decizie de cel puţin două luni de zile în care am stabilit că cel puţin articolele declarate constituţionale privind Codul Penal şi Codul de Procedură Penală şi decizia cu completurile de 5. Aveţi obligaţia, domnule ministru, să ne spuneţi când daţi această ordonanţă”.


***

În cadrul dezbaterilor din Cameră, Tudorel Toader a susţinut că ar trebui revizuită Constituţia, fapt recomandat şi de Comisia de la Veneţia: "Astăzi Comisia de la Veneţia ce ne spune? Că au trecut 15 ani de la revizuire, societatea s-a transformat radical, viaţa socială, culturală, economică, probabil noi, în comportamentul şi gândirea noastră, şi, după 15 ani, ne spune Comisia că ar fi bine să revizuim Constituţia. Şi eu, personal, ca fost judecător, dacă mă gândesc numai la deciziile interpretative, am convingerea faptului că, sub anumite aspecte, Constituţia trebuie clarificată, trebuie îmbunătăţită, revizuită".

***

Cu o zi înainte de dezbaterea moțiunii, luni, Tudorel Toader și-a prezentat autoevaluarea, la doi ani de când a fost numit ministru. În bilanțul de 85 de pagini, acesta a pus accent pe investițiile desfășurate în penitenciare, pe inițiativele legislative promovate de instituție, dar și pe procedurile de revocare din funcții ale fostei șefe DNA, Laura Coduța Kovesi, și a procurorului general, Augustin Lazăr.

 

De remarcat faptul că bilanțul nu amintește nimic despre controversata OUG 7.

După ce și-a prezentat autoevaluarea, jurnaliștii acreditați la Ministerul Justiției i-au adresat mai multe întrebări lui Toader, dar acesta a trecut la amenințări.

”Vă promit următorul lucru: am solicitările de reacreditare. În măsura în care nu daţi curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi acţiona în consecinţă. Vă rog, aşadar, să respectaţi", a fost replica lui Toader, la insistențele jurnaliștilor de a răspunde întrebărilor. 

De asemenea, șeful PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat dacă PSD este alături de ministru la votul privind moțiunea simplă, replicând: "Vedem miercuri (când se votează moțiunea - n.r.)".

Și deputatul social-democrat Eugen Nicolicea este supărat pe Tudorel Toader, pe care îl acuză că "a tărăgănat revocarea" procurorului general.

"Aici nu poate să îi nege nimeni ministrului că a început procesul de evaluare și a început procesul de revocare, în cazul Laurei Codruța Kovesi. La Lazăr se vede că a tărăgănat revocarea acestuia și văd că îl lasă la pensie. Nu văd de ce ar trebui să se oprească și să meargă mai departe în a cere revocarea. Se pare că a fost mai impresionat de activitatea domnul Lazăr și i-a îngăduit să iasă la pensie”, a afirmat Eugen Nicolicea, la Antena 3, potrivit Mediafax.

Nicolicea a vorbit și despre modul în care a inițiat Toader Ordonanțele de urgență care modifică legile justiției și îi reproșează că se laudă că el a făcut modificările impuse de CCR, ceea ce înseamnă că doar "a cârpit", fără a "construi ceva nou".

"În ceea ce privește ca administrator rămâne să îl credem, deși opoziția inserează critici la anumite chestiuni necesare mersului justiției, critici cu care nu sunt de acord. În ceea ce privește calitatea de ministru, nu pot să vin cu critici, dar se lăuda cu ce lucruri nu a făcut. Spunea că nu a produs proiectul de coduri, proiectul pe legile justiției. Aici nu sunt de acord. Delimitarea pe care a făcut-o față de Parlament și cei care susțin. Dacă sunt «proaste» e meritul Parlamentului. El înaintase Parlamentului legile lui Prună. De aceea, Parlamentul a trebuit să facă alte proiecte. Nu puteam să mergem cu legile lui Prună mai departe. A inițiat-o selectiv, în sensul că anumite prevederi au încercat să fie implementate. Domnul Toader se lăuda că a făcut modificările pe care le-a impus CCR. Dacă faci doar ce spune Curtea tu cârpești, nu construiești ceva nou. Ori dacă facă după ce Curtea decide, înseamnă că nu faci nimic înainte ca CCR să o ia înainte”, a mai spus deputatul PSD.

+++

Tudorel Toader a mai supraviețuit votului a două moțiuni simple depuse de opoziție, iar în ultima perioadă a atras mai multe critici din partea social-democraților, care l-au acuzat că nu a făcut ceea ce a promis. Una dintre cele mai mari probleme în rândul puterii este că nu a emis OUG pentru amnistie și grațiere.