Premierul Mihai Tudose a declarat vineri că statul e un an mai bun administrator al pensiilor, iar o eventuală redistribuire a contribuţiilor de la Pilonul II la Pilonul I de pensii se va face urmărind "interesul suveran" al românilor.

El a negat faptul că Executivul vrea să naţionalizeze Pilonul II (pensiile private obligatorii), redistribuirea fiind doar o modalitate de a creşte pensii în viitor.

"Acum jumătate din sume se duc la Pilonul I, jumătate la Pilonul II. S-a constatat că randamentul la Pilonul I, care are ca reper salariul mediu pe România, este mult mai mare decât randamentul obținut la Pilonul II și din această cauză am solicitat, și a fost și decizie politică, Ministerului de Finanțe ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun să facem puțin acum în acești ani când creșterea economică este foarte mare și randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la Pilonul I, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II. Discuțiile sunt avansate și decizia va fi luată având în vedere interesul suveran al celor care își plătesc acele contribuții pentru pensii", a explicat Tudose.

Jurnaliştii au cerut cifrele invocate de guvernanţi, dar premierul le-a răspuns că le va solicita Ministerului de Finanţe.

Anterior, şi vicepremierul Marcel Ciolacu a susţinut că o decizie viitoare privind pensiile va fi "în interesul românilor". 

"Nu Guvernul României a pornit această discuţie şi nu dintr-un interes că nu avem suficienţi bani. Deja colectarea preconizată şi cum vedem trendul nu sunt probleme de bani şi noi, mai mult ca sigur vom veni cu o rectificare pozitivă. Pilonul II de pensii a plecat de la ASF, de la domnul preşedinte Badea şi domnul vicepreşedinte Giurăscu. Dânşii urmăresc cifrele atât la pilonul I, cât şi la pilonul II de pensii. Din cifre le-au ieşit anumite concluzii, au avut o întâlnire cu administratorii de la pilonul II de pensii. Mai mult, ambele părţi au avut o întâlnire cu Ministerul de Finanţe. Nu este luată o decizie în ceea ce priveşte pilonul I de pensii. Sub nicio formă nu există desfiinţarea pilonului II de pensii sau marginalizarea. Decizia politică şi decizia Guvernului României va fi o decizie în ceea ce priveşte cum este mai bine pentru cetăţenii României", a precizat vicepremierul, aflat la Neptun, unde participă la Comitetul Executiv Naţional al PSD.

Potrivit acestuia, există variante de lucru, iar răspunsuri exacte se află la reprezentanţii ASF.

"Ne uităm în continuare pe cifre. (...) Este ceva îngrijorător în ceea ce priveşte pilonul II de pensii, nu ca în alte state. În alte state s-a cam fugit cu banii de la pilonul II, la noi sunt banii dar cred că se pot gestiona mai bine ca oamenii să aibă o pensie mai mare. Nu este o intrare brutală a statului pur şi simplu este vorba de eficienţă şi o decizie în favoarea cetăţenilor. (...) Nu se iau bani de la pilonul II să se mute in pilonul I, este exclus aşa ceva", a precizat Ciolacu, potrivit Agerpres.

Totodată, Marcel Ciolacu a mai spus că la TVA "s-a colectat mai puţin".

"Lipsesc în jur de 8 miliarde e lei. Dar nu e o sumă pe care noi am pitit-o sau a pitit-o Ministerul Finanţelor. Nicio sumă care a ieşit din ritmul altora, dar datoria unui guvern responsabil şi a unei alianţe responsabile este să găsim soluţiile ca această deficienţă să fie cât mai repede remediată sau cu măsuri care să aibă un impact cât mai mic asupra agenţilor economici", a precizat Ciolacu.